-¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
-3 ½ φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
-3 κτσ. κακάο
-2 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή
-2 φλιτζάνια νερό
-2 βανίλιες
-3 κτσ. μηλόξυδο
-1 κτσ. κοφτή μαγειρική σόδα
-1 κτγ. αλάτι
-λίγο ελαιόλαδο για την φόρμα
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι , το κακάο και τη σόδα .
Ενσωματώνουμε τις βανίλιες και το αλάτι. Στο κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υγρά και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο – λίγο το μίγμα με το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε μέχρι να ανακατευθούν καλά.
Δεν πρέπει να δουλέψουμε πολύ το μίγμα παρά μόνο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο την φόρμα του κέικ και την πασπαλίζουμε με αλεύρι παντού. Αφαιρούμε όσο περισσέψει.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Τσεκάρουμε το κέικ τρυπώντας το ελαφρά με ένα μαχαίρι, αν δεν κολλήσει επάνω το ζυμάρι το κέικ είναι έτοιμο .
Προαιρετικά όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη .