Connect with us

Συνταγές

Απλά λατρεία – ψωμάκι γάστρας χωρίς ζύμωμα – έξτρα τραγανό

Published

on

271666732 4852558824786919 6081092715067906642 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Νόστιμη συνταγή από “Argiro Roula – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”

Υλικά : Για μία φρατζόλα .
500 γραμ . Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι Ξηρή Μαγιά
1 κουτ.γλυκού Αλάτι
1/2 κουτ.σούπας Ζάχαρη
350 γραμ. Νερό σε θερμ.δωματίου
2 κουτ.σούπας Ελαιόλαδο
Σποράκια γλυκάνισου προαιρετικά
Σουσάμι προαιρετικά
( Αν θέλουμε δυπλασιάζουμε τα υλικά για 2 φραντζόλες ).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μπόλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ( εκτός απο τον γλυκάνισο και το σουσάμι ), να απορροφηθεί το αλεύρι . Δεν θα γίνει ζύμη σφιχτή ,θα κολάει πολύ το υλικό . Σκεπάζουμε με μεμβράνη καλά και βάζουμε το μπόλ στο ψυγείο για 12 ώρες να ωριμάσει ( φτιάχνουμε τη ζύμη απο το βράδυ και ψήνουμε το πρωί ).

Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο που θα δουλέψουμε και πασπαλίζουμε με λίγο γλυκάνισο αν θέλουμε , αδειάζουμε το μίγμα απο το μπόλ πάνω στο αλεύρι ( το μίγμα είναι πολύ μαλακό ),
Πασπαλίζουμε ξανά με λίγο γλυκάνισο και λίγο αλεύρι και διπλώνουμε τη ζύμη 3-4 φορές σαν πακετάκι και τις δίνουμε σχήμα φρατζόλας ή καρβελιού ,ότι προτιμουμε .

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και βάζω τη γάστρα μου μαζί με το καπάκι της στο φουρνο ,στους 220 βαθμούς να κάψει καλά για 15 λεπτά περίπου . Βγάζουμε απο τον φούρνο ,αν θέλουμε τοποθετουμε μια λαδόκολλα στον πάτο της και βάζουμε μέσα το ψωμάκι μου. Πασπαλίζουμε με λίγο αλευράκι και με ένα ξυραφάκι η μαχαίρι χαράζουμε σε 3-4 σημεία .

Αν θέλουμε ραντίζουμε με λίγο νεράκι και πασπαλίζουμε με σουσάμι .
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς αντιστάσεις για 35 λεπτά με κλειστό καπάκι και μετά για άλλα 25 λεπτά με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να ροδήσει .
Βγάζουμε πάνω σε σχάρα το ψωμάκι μου να κρυώσει .

Και κάτι ακόμα :
Οι χρόνοι ψησίματος διαφέρουν ,ανάλογα τον φούρνο και τη γάστρα μας .
Όταν ψηνουμε σε πήλινη γλάστρα ,οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες ήταν αυτοί που γράφουμε πιο πάνω .

Τώρα που χρησιμοποιώ μια απλή γάστρα εμαγιέ ,το ψωμί αρπάζει εύκολα και ψήνουμε ως εξής : ψήνω στους 220 βαθμούς τα πρώτα 15 λεπτά στην τελευταία σχάρα του φούρνου . Κατόπιν βάζουμε τη σχάρα λίγο πιό ψηλά στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και κατεβάζουμε τη θερμ.στους 180-190 βαθμούς για 1/2 ώρα . Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για λίγο να πάρει όσο χρώμα χρειάζεται ακόμη.
Επίσης αν δεν θέλουμε να περιμένουμε το ψωμί να ωριμάσει τόσες ώρες ,μπορούμε να αφήσουμε το ζυμάρι μέσα στο μπόλ 2-3 ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας και μετά να ψήσουμε .

Νόστιμη συνταγή από “Argiro Roula – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές7 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές9 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές11 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα13 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές15 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές17 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές18 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές1 ημέρα ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές4 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Exit mobile version