Συνταγές
Αγαπημένο εκμέκ κανταΐφι – από τα ωραιότερα γλυκάκια έτσι για να γλυκαθούμε!
Η Συνταγή είναι από κ. Άννα Ηλιοπούλου– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Για τη βάση
1/2 κιλό φύλλο κανταΐφι
125 γραμ. βούτυρο κερκύρας
Λίγο καρύδι τριμμένο
Kανέλα
Για το σιρόπι
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
Μισό λεμόνι
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1/2 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
4 κρόκους αυγών
125 γραμ. βούτυρο κερκύρας
4 βανίλιες
Για το Γαρνίρισμα
1 κουτί φυτική σαντιγί (500 γραμ.)
Αμύγδαλο φιλέ καβουρντισμένο
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 8-10 λεπτά μέχρι να δέσουν. Ξαίνουμε καλά το κανταΐφι και το ραντίζουμε με το βούτυρο το οποίο έχουμε λιώσει.
Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά και από τις δύο πλευρές. Μόλις ψηθεί σπάμε με ένα πιρούνι όσο περισσότερο μπορούμε τις κλωστές του για να γίνει πιο αφράτο και όσο είναι ακόμα ζεστό το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και από πάνω ρίχνουμε το τριμμένο καρύδι και κανέλα.
Φτιάχνουμε την κρέμα προσέχοντας να μην μας σφίξει πολύ για να είναι αφράτη και απλώνουμε πάνω στο κανταΐφι. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα βάζουμε στο ψυγείο.
Χτυπάμε τη σαντιγί και απλώνουμε πάνω από την κρέμα. Κάνουμε σχέδιο με ένα πηρούνι. Γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ και αν θέλουμε κανέλα. Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε το καρύδι και το αμύγδαλο φιλέ με άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.
Η Συνταγή είναι από κ. Άννα Ηλιοπούλου– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.