Συνταγές
Άλλη μια φουρνιά από 20 ατομικά, μυρωδάτα και σούπερ αφράτα τσουρεκάκια – είναι σκέτο βαμβάκι!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
750 γρ. αλεύρι γοχ. και 1 έως 2 κουταλιές αν χρειαστεί
(Αυτή τη φορά έβαλα 800 γρ. αλεύρι για τσουρέκια)
40 γρ. φρέσκια μαγιά
150 γρ. ζάχαρη, (αυτή τη φορά έβαλα 170 γρ.)
¾ κτγ. αλάτι
1 κτγ. βανίλια υγρή ή βανιλέτα ή 2 σωληνάκια
1 κτγ. μαχλέπι-αν έχω
½ κτγ. κακουλέ
2 αυγά, (θερμοκρασία δωματίου, τα βάζω λίγο σε ζεστό νερό)
400 ml. γάλα χλιαρό, (δοκιμάζω στα χείλη να είναι ζεστό αλλά να μη με καίει )
50 ml. σπορέλαιο
50 γρ. βούτυρο μαλακό, (μερικά δευτερόλεπτα στα μικροκύματα)
(ΓΕΜΙΣΗ: 1 κτγ. μαρμελάδα ή πραλίνα ή ταχίνι με κακάο σε κάθε μπαλάκι)
ΕΠΑΛΕΙΨΗ:
1 κρόκος χτυπημένος με 1 κτσ. γάλα, φιλέ αμυγδάλου και σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα. Τρίβω με τα δάχτυλα και διαλύω τη μαγιά στο γάλα. Το αδειάζω σε μεγάλο μπωλ, (4λιτρο) και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι, τα αυγά χτυπημένα, τα μυρωδικά και σταδιακά το αλεύρι. Το αλάτι το ρίχνουμε με το τελευταίο αλεύρι. Μόλις σχηματισθεί μια ζύμη που κολλάει πολύ στο μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο σε 2-3 δόσεις ζυμώνοντας.
Σε 4-5 λεπτά η ζύμη το έχει απορροφήσει και έχει γίνει απαλή και δεν κολλάει φοβερά. Αν χρειαστεί προσθέτω 1-2 κουταλιές αλεύρι αλλά η ζύμη πρέπει να κολλάει πολύ λίγο! Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και το βάζω σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει για λίγο στους 40 βαθμούς και τον έχουμε σβήσει.
Σε περίπου 1 ώρα η ζύμη θα έχει φουσκώσει μέχρι το χείλος του μπολ.
Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, και της κάνω 2-3 διπλώματα να ξεφουσκώσει.
Τη ζυγίζουμε. Συνήθως είναι 1.560-1.600 γραμ .Έκανα τη διαίρεση με το 20 και έκοψα 20 κομμάτια των 78-80 γραμμαρίων .
Κάθε κομμάτι το δουλεύουμε λίγο -σε αλευρωμένη επιφάνεια επειδή κολλάνε- ώστε να γίνει μπαλάκι.Τα διατηρούμε σκεπασμένα με μεμβράνη να μη στεγνώσουν μέχρι να τελειώσω.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις ή αέρα.
Αν τα κάνουμε γεμιστά, ανοίγω κάθε μπαλάκι με τα δάχτυλα σε πιτάκι, βάζουμε 1 κτγ. γέμιση , το κλείνουμε καλά με τσιμπήματα από κάτω και το ξαναφτιάχνουμε μπαλάκι.
Αν τα κάνουμε σκέτα πλάθω κάθε μπαλάκι σε χοντρό κορδόνι, το δένω φιόγκο και γυρνάω από μέσα τις άκρες του. Είναι η τεχνική που έχει το Live Kitchen στο βίντεο με τα τσουρεκάκια με κεφίρ.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί, (διαστάσεων 25Χ35 ) στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, χωρίς κενά μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν 25 λεπτά.
Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο τα γεμισμένα με μαρμελάδα ή με σουσάμι τα γεμισμένα με ταχίνι και ψήνουμε για 28 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα.
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας τα μεταφέρουμε προσεχτικά σε σχάρα, την αφαιρουμε τραβώντας και αφήνουμε να κρυώσουν.Όσα δεν φαγωθούν αμέσως, τα χωρίζουμε σε ατομικά και βάζουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη.
Ξεπαγώνουν μέσα σε 1 ώρα και έχουμε κάθε μέρα ολόφρεσκα!
Η συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.