Συνταγές
Χωριάτικο ψωμί με προζύμι – δεν έτυχε πέτυχε..
Η Συνταγή είναι από Θεογνωστου Φροσω – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι κίτρινο
1 κτ.γλ.αλάτι
250 γρ.. προζύμι ανεπιασμένο
350 γρ.. νερό χλιαρό
Εκτέλεση
Σε κοσκινισμένο αλεύρι κάνουμε μια λακουβιτσα προσθέτουμε το προζύμι το μισό χλιαρό νερό και ζυμώνουμε…στο υπόλοιπο νερό έχουμε διαλύσει το αλάτι και το ρίχνουμε σιγά σιγά να το απορροφήσει το αλεύρι ..η ζύμη γίνεται πολύ απαλή …πασπαλιζουμε με λίγο σιμιγδάλι χοντρό ή ψιλό δεν έχει σημασία για να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της λεκάνης
το βάζουμε σε ταψακι 30ν..το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 3 με 4 ώρες τον χειμώνα …τώρα που έχουμε ζεστή ακόμη σε 3 ώρες έχει φουσκώσει..
το ψήνουμε σε φούρνο πολύ καλά προθερμασμένο στους 180βαθμούς..αντιστάσεις για 60 λεπτά….το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά
ΥΓ. Ζυμώνουμε το ψωμί το τοποθετούμε στο ταψί το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για να φουσκώσει όλη την νύχτα … έτσι γίνεται αργή ωρίμανση και πολύ νόστιμο…το ψήνετε κανονικά
Η Συνταγή είναι από Θεογνωστου Φροσω – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Ανακαλύψτε συνταγές μαγειρικής.. Μπες τώρα στην κουζίνα και φύγαμε για ωραία ιδέα, απλή εύκολη και νόστιμη για πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί
Η Συνταγή είναι από κ. Mina Rizou – “Γλυκά κουταλιού και φαγητά ….πιρουνιού!!”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
(1 μέτριο ταψι) :
1/2 κιλό μπαγιάτικο ψωμί (το έκοψα σε κυβακια και το έψησα μερικά λεπτα)
Σε ένα μπωλ χτύπαμε 2 κούπες γαλα, 2 αυγα και μερικές κσ καστανή ζαχαρη.
Πρόσθετουμε το ψωμί, 1 μήλο και 1 μπανάνα σε κομματακια, σταφίδες, ξύσμα πορτοκαλιού και 1 φακελάκι μπέικινγκ.
Ρίχνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψι, άφηνουμε να σταθεί 10′ και την ψήνουμε στους 175, 45′
Προς το τέλος ρίχνουμε από πάνω μερικά αμύγδαλα και σταγόνες σοκολατας.
Η Συνταγή είναι από κ. Mina Rizou – “Γλυκά κουταλιού και φαγητά ….πιρουνιού!!”.