Συνταγές
Πολύ ωραία αφράτη και πετυχημένη καρυδόπιτα!
Η Συνταγή είναι από Λένα Χριστοπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
6 αυγά
1 κούπα (δοσομετρητή) ζάχαρη
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1 1/2 κγ. μπέικιν πάουντερ
2 κγ. κανέλα
1/4 κγ. γαρίφαλο
1 1/2 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κσ. χυμό λεμονιού
3 κσ. κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά 5′ (εκτός απ’ το κονιάκ). Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά προσθέτουμε το κονιάκ.
Χτυπάμε τ’ αυγά με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να πήξουν. Σ’ ένα μπολ έχουμε ανακατέψει την φρυγανιά με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Τα ρίχνουμε σε δόσεις στα χτυπημένα αυγά με προσοχή και στη συνέχεια πάλι σε δόσεις τα τριμμένα καρύδια.
Αδειάζουμε το γλυκό σε βουτυρωμένο ταψάκι 25 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 35′ περίπου. Όταν βγει απ’ το φούρνο η καρυδόπιτα, σιροπιάζουμε ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά. Κρύο σιρόπι, ζεστό γλυκό!
Η Συνταγή είναι από Λένα Χριστοπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Έχεις όρεξη για ακόμη μία εξαιρετική συνταγή;
Δες πως θα φτιάξεις το τέλειο επιδόρπιο – μία μυρωδάτη, αφράτη καρυδόπιτα με φρέσκα καρυδάκια
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Ρουλα Λυρου-Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για ταψι νο 36 ή 38
Χωριζουμε τα ασπραδια απο τους κροκους ααπο 12 αυγα, σε διαφορετικες λεκανιτσες..
Χτυπαμε τα ασπραδια σφιχτη μαρεγκα με 12 κουταλιες ζαχαρη
Μετα προσθετουμε τους κροκους, 2 βανιλιες 2 κουπες τσ. καρυδι, 6κ.σ.σιμιγδαλι ψιλο και 4 κ. σ. φρυγανια τριμ.1 μπεικιν λιγο κονιακ 1κ.σ.κανελα λιγο γαρυφαλο και λιγο μοσχοκαρυδο.
Ανακατευουμε με απαλες κινησεις και αδειαζουμε σε βουτυρωμενο ταψακι
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο 180 200.βαθμους για 30 λεπτά
Σιροπιαζουμε 5 λεπτα αφου βγαλουμε απο το φουρνο με χλιαρο σιροπι
ΣΙΡΟΠΙ
2 μιση ποτηρια νερου ζαχαρη
2μιση π. νερου, νερο
2 κ. σ. Χυμο λεμονι και μια φλουδα λεμονιου
Βραζουμε 5 λεπτα οσο να λιωσει η ζαχαρη
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Ρουλα Λυρου-Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”