Συνταγές
Αυτά λοιπόν είναι τα πιο αφράτα και γευστικά donut φούρνου – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΨΩΜΙ
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Instasuntages”
Υλικά
170ml ή ¾ κούπες χλιαρό νερό
75g ή ⅓ κούπας ζάχαρη
1 κ.γ ξηρή μαγιά
1 αυγό χτυπημένο
1 κ.γ αλάτι
2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
115ml ή ½ κούπας γάλα εβαπορέ
525g ή 3 ½ κούπες αλεύρι για ψωμί
30g βούτυρο λιωμένο
•Λίγο γάλα για άλειμμα
•ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
•λιωμένο βούτυρο για το τελείωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό, την ζάχαρη και την μαγιά. Αφήνουμε στο πλάι για 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αυγό, το γάλα, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με την μαγιά.
Ρίχνουμε και ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο (όχι ζεστό) και στην συνέχεια το αλεύρι.
Ζυμώνουμε το μείγμα, θα κολλάει λίγο αλλά δεν πειράζει. Ρίχνουμε λίγο λαδί στο μπολ μας, το σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί για 2 ώρες τουλάχιστον.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με αέρα.
Ανοίγουμε την ζύμη και κόβουμε χρησιμοποιώντας την ροδέλα που κόβουμε την πίτσα, τετράγωνα κομμάτια 38mm πάχους 6mm περίπου ή τα κόβουμε στρογγυλά με κουπατ.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας και αραδιάζουμε επάνω τα κομμάτια της ζύμης με κενό μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν για 45 λεπτά.
Αλείφουμε με γάλα και ψήνουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.
Όταν είναι έτοιμα αλείφουμε με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με την άχνη όσο είναι ζεστά.
*δεν είναι πολύ γλυκά, μπορείτε να τα γεμίσετε με νουτελα ή μαρμελάδα
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Instasuntages”