Συνταγές
Απλά και απέριττα! Μπακλαβάς τυλιχτός, αφράτος καλοψημένος με πλούσια γέμιση και μυρωδάτος
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικα
2 κιλά αμύγδαλα ασπρισμενα ελαφρώς φουρνισμενα να φύγει η υγρασία και ψιλοαλεσμενα.
1 κιλό φύλλο Βυρηττου.
100 γραμ σιμιγδαλι ψιλό
Μαστίχα Χίου κοπανισμενη με λίγη ζαχαρη, τζίντζερ ξερό τριμμενο, λίγα πικραμύγδαλα αλεσμένα και αυτά.
2 φλυτζάνια τσαγιού γνήσιο έξτρα παρθενο ελαιόλαδο.
Σιρόπι
10 ποτήρια Ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
Από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός 10 λεπτά βράσιμο
Αφού το κατεβάσουμε απ’ την φωτιά προσθέτουμε ένα καλό σφηνάκι ροδόσταμο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απλώνουμε ένα φύλλο λαδωνουμε με ραντισμα ρίχνουμε γέμιση .Από πάνω βάζουμε άλλο φύλλο, ραντισμα , άλλη γέμιση , και πάλι άλλο φύλλο ραντισμα, άλλη γέμιση .
Κλείνουμε ελάχιστα τις άκρεςδεξια και αριστερά για να κρατήσουμε τη γεμιση και ρολαρουμε από την στενή πλευρά.Τοποθετουμε στο ταψί.
Κάνουμε όσα ρολά χρειαστεί μέχρι που να τελειώσει το φύλλο.
Αφού γεμίσει το ταψί λαδωνουμε καλά όλα τα ρολά από πάνω και κόβουμε σε κομμάτια δύο δάχτυλα περίπου.
Ψήνουμε στους 200 για μία ώρα στις αντιστασεις και στην τελευταία θέση του φούρνου για μια ώρα.
Όταν δούμε ότι ροδιζει παραπάνω σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι . Το κρατάμε χλιαρο.
Σιροπιαζουμε αμέσως μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά μας.
Τον κρατάμε στο ταψί τουλάχιστον 24 ώρες.
* Γαμπριατικο τον λέμε στα μέρη μας
Είναι το επίσημο κάλεσμα για γάμο…συνοδεύει τα προσκλητήρια.
Είναι το κατεξοχήν έθιμο .
Η Συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.