Connect with us

Συνταγές

6 απίθανες συνταγές για σκορδαλιά. Εσείς ποια θα διαλέξετε?

Η σκορδαλιά είναι το αγαπημένο συνοδευτικό του παραδοσιακού μπακαλιάρου που πρωταγωνιστεί στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Μπορείτε να τη φτιάξετε με πολλούς τρόπους. Εμείς, σας προτείνουμε 6 πολύ απλές συνταγές για να διαλέξετε αυτή που θα απογειώσει το μπακαλιάρο που θα πρωταγωνιστεί στο μεσημεριανό σας γεύμα. Κεφαλλονίτικη αλιάδα Eίναι μια μελάτη σκορδαλιά με πατάτα, στην […]

Published

on

skordalia olivemagazine.gr

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η σκορδαλιά είναι το αγαπημένο συνοδευτικό του παραδοσιακού μπακαλιάρου που πρωταγωνιστεί στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Μπορείτε να τη φτιάξετε με πολλούς τρόπους. Εμείς, σας προτείνουμε 6 πολύ απλές συνταγές για να διαλέξετε αυτή που θα απογειώσει το μπακαλιάρο που θα πρωταγωνιστεί στο μεσημεριανό σας γεύμα.

Κεφαλλονίτικη αλιάδα
Eίναι μια μελάτη σκορδαλιά με πατάτα, στην οποία προστίθεται ζωμός από τον μπακαλιάρο. Για το ζωμό θα χρειαστεί να βράσετε 1-2 κομμάτια ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο, μαζί με τα κόκαλα και την ουρά του, για 15 λεπτά περίπου. Θα τον σουρώσετε και θα χρησιμοποιήσετε λίγο απ’ αυτόν το ζωμό. Στην Κεφαλλονιά συνηθίζουν να βράζουν τη μισή ποσότητα μπακαλιάρου και τον σερβίρουν μαζί με τον τηγανητό.

Υλικά:
5-6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
½ κιλό πατάτες
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ζωμό από τον μπακαλιάρο
αλάτι

Διαδικασία

Χτυπάτε σε γουδί ή στο μπλέντερ το σκόρδο με το αλάτι μέχρι να γίνει σαν αλοιφή.
Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζετε και όσο είναι ακόμα ζεστές τις προσθέτετε στο λιωμένο σκόρδο.
Ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι εναλλάξ με το χυμό λεμονιού και το ζωμό του ψαριού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει σαν μαστιχωτή κρέμα. Δοκιμάζετε το αλάτι και το λεμόνι.

Tip: Για να πετύχετε τη μαστιχωτή υφή της θα πρέπει να φτιάξετε την αλιάδα σε γουδί.

Σκορδαλιά με αμύγδαλα και μουστάρδα σαν μαγιονέζα
Όπως όλες οι σκορδαλιές, βασικά συστατικά της είναι το σκόρδο και το λάδι. Τα αμύγδαλα και η μουστάρδα της δίνουν άλλη διάσταση, πέρα από την κλασική που όλοι γνωρίζουμε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο ή περισσότερο σκόρδο από αυτό που προτείνουμε στη συνταγή μας. Είναι θέμα γούστου και… αντοχής. Όταν καθαρίζετε το σκόρδο, μην παραλείψετε να αφαιρέσετε το πράσινο φύτρο από κάθε σκελίδα.

Υλικά:
3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
1 αβγό
2 κουτ. σούπας ξίδι άσπρο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
½ κουτ. γλυκού αλάτι
2/3 φλιτζανιού ηλιέλαιο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα

Διαδικασία

Χτυπάτε στο μπλέντερ το αβγό με το ξίδι και τη μουστάρδα. Μόλις το μίγμα σας γίνει ομοιογενές, προσθέτετε το σκόρδο. Συμπληρώνετε αλάτι και λίγο λίγο το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε μια λεία σάλτσα.
Ρίχνετε τα αμύγδαλα και τα χτυπάτε για να πολτοποιηθούν και να ενσωματωθούν στη σκορδαλιά.
Δοκιμάζετε για αλάτι και ξίδι. Αφήνετε τη σκορδαλιά σκεπασμένη στο ψυγείο 2-3 ώρες πριν τη σερβίρετε.

Σκορδαλιά με φάβα
Μία πρωτότυπη σκορδαλιά με φάβα και κρασί από τα ταξίδια του δικού μας Ηλία Μαμαλάκη στη Σαντορίνη.

Υλικά:
5-6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
250γρ. φάβα
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα ρίγανη
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
½ ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι

Διαδικασία

Σιγοβράζετε τη φάβα προσθέτοντας 4 μέρη νερό. Την ξαφρίζετε. Προσθέτετε τη δάφνη και τη ρίγανη. Ανακατεύετε συχνά. Προσθέτετε και τα κρασιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα κάθε τόσο, πάντα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει η φάβα σαν πηχτός πουρές. Αλατίζετε. Αποσύρετε τη φάβα από τη φωτιά. Την αφήνετε να κρυώσει (στο μεταξύ πήζει).
Όταν πήξει και κρυώσει η φάβα της προσθέτετε το λάδι και το σκόρδο λιωμένο. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχετε ένα λείο σφιχτό πουρέ. Τη σερβίρετε αμέσως!

Σκορδαλιά με καρύδια
Μια σκορδαλιά με τραγανή υφή που της δίνουν τα καρύδια ή αμύγδαλα που θα προσθέσουμε. Είναι όντως ιδιαίτερη και διαφορετική.

Υλικά:
5-6 σκελίδες σκόρδο
75γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ασπρισμένα
1 φέτα ψωμιού χωρίς κόρα
ελαιόλαδο όσο σηκώσει (ή μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο)
ξίδι

Διαδικασία

Mουσκεύετε το ψωμί και στο στύβετε ελαφρά.

Έπειτα, βάζετε στο μπλέντερ το σκόρδο με λίγο αλάτι και τα καρύδια και τα πολτοποιείτε μαζί με το ψωμί.

Ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι εναλλάξ με ξίδι, μέχρι να έχετε ένα μίγμα λείο και ομοιογενές, σαν κρέμα.

Σκορδαλιά με ψωμί
Μια πολύ απλή και γρήγορη συνταγή. Με λίγα υλικά, φτιάχνετε μια εξαιρετική και “δυνατή” συνοδεία για τον μπακαλιάρο σας.

Υλικά:
5-10 σκελίδες σκόρδο
300γρ. ψωμί χωρίς κόρα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο)
ξίδι
αλάτι

Διαδικασία

Μουσκεύετε το ψωμί σε νερό και ξίδι. Το στύβετε καλά.
Καθαρίζετε τα σκόρδα και μετά τα βάζετε στο μπλέντερ με το ψωμί και το αλάτι και τα χτυπάτε προσθέτοντας λίγο λίγο το λάδι.
Διορθώνετε τη γεύση, αν χρειάζεται, με αλάτι ή ξίδι.

Σκορδαλιά με πατάτα
Αφήσαμε την κλασική και πιο δημοφιλή συνταγή για το τέλος. Την προτιμά η πλειοψηφία των “οπαδών” της σκορδαλιάς.

Υλικά:
5-10 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό πατάτες, μεσαίο μέγεθος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
ξίδι
αλάτι

Διαδικασία

Πλένετε και βράζετε τις πατάτες. Τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε, όσο είναι ακόμη ζεστές, από τη μηχανή του πουρέ.
Καθαρίζετε το σκόρδο και το κοπανίζετε μαζί με το αλάτι, μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθεί.
Προσθέτετε το μίγμα στον πουρέ και το δουλεύετε καλά. Αν θέλετε, ρίχνετε και ένα ολόκληρο φρέσκο αβγό. Τη δουλειά αυτή μπορείτε να την κάνετε άνετα και στο μίξερ. Όσο δουλεύετε το μίγμα, ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι μαζί με λίγο ξίδι.

Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι.

Και μια μικρή παραλλαγή: Χτυπάτε στο μπλέντερ το σκόρδο με το αλάτι και τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι μαϊντανό. Προσθέτετε ζεστές τις βρασμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες και ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι με το ξίδι εναλλάξ. Δοκιμάζετε τη γεύση και προσθέτετε αν θέλετε λίγο ακόμη ξίδι ή αλάτι.

Καλή σας όρεξη!

ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Mία απλή συνταγή για αρωματικά ελιόψωμα – είναι ωραία και θρεπτικά

Συνταγές53 λεπτά ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ώρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ώρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές17 ώρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές19 ώρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές21 ώρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές23 ώρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές1 ημέρα ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές1 ημέρα ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές2 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές3 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές3 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

Συνταγές4 ημέρες ago

Άπαιχτη σοκολατίνα με πλούσια μους

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολο και γευστικότατο εκμέκ τσουρέκι με υπέροχη βελούδινη κρέμα και καβουρδισμένο αμύγδαλακι που πιστέψτε με του πάει πολύ!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ετοίμασε ένα γευστικό γλυκό ψυγείου με κρέμα πορτοκαλιού και κρέμα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετική τούρτα με ζελέ φράουλας – ένα γλυκάκι πανέμορφο, ξεχωριστό και ιδιαίτερο!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Κρέμα με νουτέλα και maltesers

Συνταγές4 ημέρες ago

Από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που θα φτιάξετε είναι ο μπαμπάς

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο απλό τσιζκέικ φράουλα, σε χρόνο μηδέν – Το απόλυτο γλυκό για κάθε τραπέζι

Συνταγές5 ημέρες ago

Μην ψάχνετε άλλο για να δημιουργήσετε μια σπέσιαλ τούρτα με λευκή σοκολάτα

Exit mobile version