Connect with us

Ξεχωριστα

6 πιάτα που μπορείτε να φτιάξετε αν είστε καλεσμένοι σε τραπέζι τις γιορτές

Published

on

33739 fagia 590

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Φέτος σας κάλεσαν σε κάποιο τραπέζι και κάνετε πανηγυρικό, νικητήριο χορό που δεν θα χρειαστεί να περάσετε μια αιωνιότητα και μια μέρα στην κουζίνα; Εύγε! Ωστόσο, δεν μπορείτε να πάτε με άδεια χέρια στο ξένο (;) σπίτι, αφενός γιατί κι εσείς νοικοκυρά είστε και ξέρετε από πρώτο χέρι ότι η οικοδέσποινα χρειάζεται λίγη βοήθεια κι αφετέρου, γιατί είναι ωραίο κι ευγενικό στα τραπέζια όλοι να φέρνουν από κάτι!

Αν, λοιπόν, σπάτε το κεφάλι σας για το ποια θα είναι η συνεισφορά σας στο τραπέζι αυτό, μπορείτε να σταματήσετε. Έχουμε μερικές προτάσεις για κάθε γούστο, αλμυρές και γλυκές, απλές και πιο σύνθετες.

Διαλέξτε και πάρτε:

Κις Λορέν

Υλικά για ζύμη:

250 γρ. αλεύρι

120 γρ. βούτυρο

1 αβγό

1 πρέζα αλάτι

Υλικά για γέμιση:

200 γρ. μπέικον (πλάκα, κομμένη (η κόψτε το εσείς) σε μικρά κυβάκια)

250ml κρέμα γάλακτος

50 ml γάλα

200 γρ. κίτρινα τυριά ανάμεικτα

50 γρ. παρμεζάνα

3 αβγά

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 πρέζα αλάτι

Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

* Θα χρειαστείτε και μια φόρμα για τάρτες

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε τη ζύμη για τη τάρτα. Με τις άκρες των δαχτύλων σας, τρίψτε το βούτυρο στο αλεύρι και μετά προσθέστε το αβγό και ζυμώστε.

Σχηματίστε ένα δισκάκι, βάλτε την σε μεμβράνη και αφήστε την για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, ψήστε την μέχρι να γίνει τραγανή και να ροδοκοκκινίσει –δηλαδή, για περίπου 10 λεπτά, και αφήστε την στην άκρη.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε το μπέικον και το κρεμμύδι, χωρίς να προσθέστε λάδι, διότι το μπέικον από μόνο του είναι αρκετά λιπαρό! Ρίξτε σε ένα μπολ τα αβγά μαζί με το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα τριμμένα τυριά, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο και ανακατέψτε.

Απλώστε στην προψημένη ζύμη το μπέικον και από πάνω προσθέτετε το μείγμα των αβγών με τη κρέμα γάλακτος και τα τυριά.

Ψήστε τη τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η γέμιση και να χρυσίζει η επιφάνεια. Βγάλτε την από το φούρνο την αφήστε για 5-10 λεπτά να “ξεκουραστεί” πρωτού τη σερβίρετε!

Τυρομπαλάκια με μπέικον

Yλικά

350 γραμμάρια τυρί κρέμα, που έχετε αφήσει για λίγο εκτός ψυγείου

1 κούπα τυρί τσένταρ, τριμμένο1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

8 φέτες μπέικον, τηγανισμένες και ψιλοκομμένες

1/3 κούπας πράσο, ψιλοκομμένο

1/3 κούπας καρύδια, τριμμένα

Χοντρό αλάτι

Μαύρο πιπέρι

Πρέτσελ στικς

Εκτέλεση

Ανακατέψτε το τυρί κρέμα, το τσένταρ, το σκόρδο, την πάπρικα το αλάτι και το πιπέρι. Από το μίγμα, φτιάξτε 15-20 ισομεγέθη μπαλάκια και βάλτε για μία ώρα στο ψυγείο.Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το τηγανισμένο μπέικον, το πράσο και το τριμμένο καρύδι.Ρολάρετε μία-μία τις μπαλίτσες στο μίγμα μπέικον-πράσου-καρυδιού και στη συνέχεια καρφώστε ένα πρέτσελ στικ σε κάθε μπαλάκι.Βάλτε τα σε ένα μεγάλο πιάτο, σκεπάστε τα με μεμβράνη και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο, αν δεν φαγωθούν αμέσως. Θυμηθείτε να τα αφήσετε 15-20 λεπτά εκτός ψυγείου πριν σερβιριστούν.

Πηγή: delish.com

Σούπα βελουτέ με κάστανα

Υλικά

400 γρ βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα

2 κύβοι ζωμό κοτόπουλου

 

100 γρ καθαρισμένη και περασμένη στον τρίφτη πατάτα

Λίγο φρέσκο μαϊντανό

Λίγο φρέσκο θυμάρι

1-2 φύλλα δάφνη

200 γρ γιαούρτι στραγγιστό

Αλάτι/Πιπέρι

ΕκτέλεσηΒράστε 1,5 λίτρο νερό με τους κύβους από ζωμό κοτόπουλου σε μέτρια κατσαρόλα. Φτιάξτε ένα ματσάκι με τα φρέσκα αρωματικά –δέστε τα με ένα λαστιχάκι ή σπάγκο ή βάλτε τα σε ένα πουγκί από τούλι.Προσθέστε τα κάστανα, την τριμμένη πατάτα και το ματσάκι με τα αρωματικά και βράστε για μισή περίπου ώρα. Αφαιρέστε τα αρωματικά.Περάστε τη σούπα από το μπλέντερ και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.Σερβίρεται με γαρνιτούρα γιαουρτιού και φρέσκο μαϊντανό.

Πηγή: sintagespareas.gr

Τάρτα με μανιτάρια

Υλικά:

500 γρ. αλμυρή ζύμη για τάρτα, προψημένη

400 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες

30 γρ. ελαιόλαδο

150 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε φέτες

10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

130 γρ. κρέμα γάλακτος

40 γρ. γιαούρτι

80 γρ. κρόκους αυγών

Αλάτι και μαύρο πιπέρι τριμμένο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διαφανή, για 15 λεπτά περίπου. Προσθέστε τα μανιτάρια, αλατίστε και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Αποσύρετε από το τηγάνι, προσθέτετε το θυμάρι και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μια μπασίνα βάζετε τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Στρώστε ομοιόμορφα το μείγμα των μανιταριών και των πράσων στη βάση της προψημένης τάρτας και περιχύστε με το μείγμα της κρέμας.

Ψήνστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 40 με 45 λεπτά περίπου. Για να είστε σίγουροι, βάλτε ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού. Αν βγει καθαρό, η τάρτα είναι έτοιμη.

Σε περίπτωση που η ζύμη αρχίζει να «αρπάζει», καλύψτε τις άκρες με αλουμινόχαρτο.

Βγάζετε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνετε να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 20 λεπτά πριν την κόψετε.

Πηγή: yiannislucacos.gr

Πιτσάκια-χριστουγεννιάτικο δέντρο με πέστο

Υλικά:

Ζύμη για τάρτες (μία συσκευασία)

½ κούπα πέστο βασιλικού

2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα, τριμμένη

Λίγα ντοματάκια για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ξετυλίξτε τη ζύμη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. «Ανοίξτε» την λιγάκι, τραβώντας τις άκρες και πασπαλίστε με λίγο αλεύρι.

Με μια κουπ-πατ σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, κόψτε όσα δεντράκια «βγάζει» η ζύμη και τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα, σε ένα ταψί.

Ψήστε για 10 με 13 λεπτά ή μέχρι οι άκρες να «καφετίσουν». Μεταφέρετε τα δεντράκια σε μια πιατέλα κι αφήστε να κρυώσουν για 5 λεπτά. Απλώστε την πέστο και διακοσμήστε με ντοματάκια.

Άσπρα τρουφάκια

Υλικά:

1/2 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ

Λίγα καρύδια ή αμύγδαλα

1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα

4 κουταλιές της σούπας κακάο

1 1/2 γεμάτη κουταλιά της σούπας βούτυρο 1 κουταλιά της σούπας λικέρ ή κονιάκ

Λευκή τρούφα σοκολάτας για την επικάλυψη

Εκτέλεση:

Θρυμματίστε τα μπισκότα και τα καρύδια στο multi. Αν προτιμήσετε αμύγδαλα, καβουρδίστε τα με 1 κουταλιά του γλυκού μαργαρίνη στο τηγάνι για λίγο και μετά ψιλοκόψτε τα.Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, το ζαχαρούχο γάλα και το βούτυρο. Προσθέστε σιγά-σιγά το κακάο και το λικέρ ανακατεύοντας συνεχόμενα για δέκα λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα.Αφήστε το να κρυώσει στο ψυγείο, για δέκα περίπου λεπτά, και όταν σταθεροποιηθεί, προσθέστε τα μπισκότα και τα καρύδια ή τα αμύγδαλαΠλάστε μπαλάκια και περάστε τα από την τρούφα.

ΠΗΓΗ

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές60 λεπτά ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές3 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές5 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές7 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές9 ώρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές9 ώρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές23 ώρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές1 ημέρα ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές1 ημέρα ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές1 ημέρα ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές1 ημέρα ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές2 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές2 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές3 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές3 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές4 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές4 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές4 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Exit mobile version