Connect with us

Ορεκτικα

5 σάλτσες που σας βγάζουν από τη δύσκολη θέση

Published

on

saltses 636039576

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

5 σάλτσες που γίνονται εύκολα και γρήγορα και σας βγάζουν από τη δύσκολη θέση δίνοντας την ιδανική λύση ανά πάσα στιγμή.

Ακολουθούν 5 κλασικές σάλτσες καθώς και οδηγίες για την παρασκευή μιας επιτυχημένης σάλτσας.

Σάλτσα hollandaise
Η σάλτσα ολλανδέζα είναι μία από τις 5 βασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας, μαζί με την σάλτσα ντομάτα, τη μπεσαμέλ, τη βελουτέ και την εσπανιόλ. Συνοδεύει εξαιρετικά βραστά λαχανικά, σαλατικά αλλά και πατάτες ή ψητά, ενώ είναι βασικό συστατικό των αυγών Benedict. Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε κατά βάση λευκό κρασί, κρόκους αυγών και βούτυρο.

15 γρ. κρεμμύδι
2 κ.σ. λευκό ξίδι
2 κ.σ. λευκό κρασί
60 γρ. νερό
6 κρόκους αυγών
500 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το πιπέρι, το κρασί και το ξίδι και τα σιγοβράζουμε για λίγο. Προσθέτουμε το νερό και ρίχνουμε το μίγμα σε ένα μεταλλικό μπολ. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε πάνω σε μπεν μαρί, μέχρι να σφίξει η σάλτσα. Προσθέτουμε το βούτυρο πολύ σιγά κι όταν η σάλτσα μας δέσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε περνώντας το μίγμα από μεταλλική σήτα.

Σάλτσα με μανιτάρια a la creme

Η σάλτσα με τα μανιτάρια αλα κρεμ μπορεί να συνοδεύσει εξαιρετικά τα ζυμαρικά μας αλλά και τα ψητά, τα μπιφτέκια και το σνίτσελ. Γίνεται εύκολα και γρήγορα και μας βγάζει πολλές φορές από τη ρουτίνα των συνηθισμένων φαγητών. Θα χρειαστείτε βασικά, μανιτάρια βρασμένα και κρέμα γάλακτος.

500 γρ μανιτάρια βρασμένα και ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
300 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι

Βάζουμε τη μαργαρίνη στην κατσαρόλα για να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να χρυσίσει. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και αφού πάρουν λίγο χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να ψηθούν καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνουμε τη φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα μας.

Gravy

Πρόκεται για μια πολύ διάσημη σάλτσα στην Αγγλία, με βάση το υγρό του ψητού κρέατος, που είναι ιδανική για να συνοδεύσετε πιάτα με κρατικά. Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε σίγουρα ζωμό από ψητό κρέας και λίγο κορν φλάουρ ή αλεύρι.

1 φλιτζάνι περίπου από τον ζωμό που άφησε το ψητό κρέας στο ταψί
1 φλιτζάνι ελαφρύ ζωμό κότας
2 κ.σ. ζάχαρη
¾ κ.σ. κόρν φλάουρ

Αφού μαζέψουμε τα υπολείμματα από το ψητό κρέας, προσθέτουμε όλα τα υγρά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για λίγο. Μαζεύουμε το λίπος που μένει στην επιφάνεια με μια κουτάλα και περνάμε τη σάλτσα μας από σήτα. Ξαναρίχνουμε το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον ζωμό κότας και τη ζάχαρη κι αφού πάρουν μια βράση, προσθέτουμε και το κόρν φλάουρ, το οποίο έχουμε διαλύσει πρώτα σε κρύο νερό. Τα ανακατεύουμε καλά όλα μέχρι να πήξουν ελαφρώς και σερβίρουμε ζεστή.

Σάλτσα 4 τυριά

Η σάλτσα με τέσσερα τυριά μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά τόσο τα μακαρόνια σας, όσο και τις πατάτες ή το ψητό σας κρέας. Είναι αρκετά αλμυρή οπότε καλό είναι να προσέξετε το αλάτι στο υπόλοιπο φαγητό σας.

Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε γάλα ή κρέμα γάλακτος, τρίμματα από 4 τυριά (μοτσαρέλα, ροκφόρ, παρμεζάνα και γκούντα) και λίγο βούτυρο ή λάδι.
350 γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
100 γρ. ροκφόρ τριμμένο
150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
150 γρ. γκούντα τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ή λίγο λάδι
Πιπέρι

Προσθέτουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι την κρέμα γάλακτος ή το γάλα μαζί με το βούτυρο. Μόλις πάρει μια ελαφριά βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά και το πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν καλά όλα τα τυριά και να γίνει μια παχύρρευστη σάλτσα και είμαστε έτοιμοι…

Σάλτσα Μπάρμπεκιου

Η σάλτσα bbq είναι μια κάπως μπελαλίδικη και ιδιαίτερη σάλτσα, αλλά τόσο νόστιμη που δεν την αποχωριζόμαστε ποτέ όταν έχουμε ψητό κρέας. Τα υλικά της είναι αρκετά και θέλει λίγο προσοχή στην εκτέλεση.
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
λίγο αλάτι
λίγο κόκκινο πιπέρι
4 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
4 κ.σ. ξύδι
4 κ.σ. Worcestershire
1 φλιτζάνι κέτσαπ
2 φλιτζάνια νερό κρύο
Λίγο Tabasco

Βάζουμε τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα, ενώ αν θέλουμε τη σάλτσα μας πιο πηχτή, την αφήνουμε περισσότερο στη φωτιά.

4 βήματα για μια απόλυτα επιτυχημένη σάλτσα

1. Όταν φτιάχνετε μια σάλτσα, φροντίστε να σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέσα σε μια κουταλιά βούτυρο, τόσο ώστε να χρυσαφίσει χωρίς να γίνει καφέ και καεί.

2. Ανακατέψτε σταθερά το αλεύρι που θα προσθέσετε για να δέσει τη σάλτσα σας. Ανακατέψτε το συνέχεια μέχρι να αναμιχθεί απόλυτα με το βούτυρο και να μη σας σβολιάσει.

3. Προσθέστε τον ζωμό του κρέατος ή των λαχανικών αρκετά ζεστό και σταδιακά ώστε να ανακατευτεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Αν η σάλτσα σας αρχίζει να σβολιάζει, κατεβάστε την από τη φωτιά και ανακατέψτε δυνατά μέχρι να δέσει και να σπάσουν οι κόμποι.

4. Οι σάλτσες με ντομάτα θέλουν αρκετή ώρα βράσιμο ώστε να αποκτήσει η ντομάτα μια ήπια γεύση και να διώξει την ελαφρώς ξινή της γεύση. Στη σάλτσα ντομάτας προσθέτουμε επίσης, πάντα μια πρέζα ζάχαρη που διώχνει την όξινη γεύση.

ΠΗΓΗ

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές8 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές10 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές12 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές14 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές16 ώρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές17 ώρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές1 ημέρα ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές1 ημέρα ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές1 ημέρα ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές2 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές3 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές4 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές4 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές4 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Exit mobile version