Connect with us

Ξεχωριστα

Όσα πρέπει να ξέρετε για το λιωμένο τυρί

Published

on

cover

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο από μια πίτσα, ένα μπιφτέκι ένα σουφλέ ή ένα ογκρατέν, καλυμμένο με λιωμένα, πλούσια σε γεύση τυριά; Το λιωμένο τυρί έχει τη μαγική ιδιότητα να μεταμορφώνει και το πιο απλό, συνηθισμένο και καθημερινό πιάτο, σε μία μοναδική γευστική απόλαυση.

Ποια τυριά όμως είναι αυτά που ενδείκνυται να λιώσουν όμορφα πάνω και μέσα στα φαγητά μας; Ορισμένα τυριά, δεν είναι κατάλληλα για τέτοια χρήση. Δεν λιώνουν ομοιόμορφα, κάποια γίνονται μαστιχωτά και ινώδη, αντί για κρεμώδη. Κάποια δεν λιώνουν και καθόλου.

Ας πούμε, για τη μοτσαρέλα, η οποία λιώνει φανταστικά πάνω σε μια πίτσα, αλλά δεν είναι κατάλληλη για μια κρεμώδη, λεία σάλτσα, όπως είναι για παράδειγμα ένα τσένταρ ή ένα τυρί κρέμα.

Έτσι εκτός του να επιλέγετε το σωστό τυρί και να χρησιμοποιείτε τα τυριά που απαιτεί η κάθε συνταγή, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματά που αν τα γνωρίζετε και τα ακολουθείτε, το τυρί θα σας προσφέρει μέγιστη γευστική απόλαυση και επιτυχία στα μαγειρέματά σας.

Η σωστή θερμοκρασία του τυριού πριν το μαγείρεμα. Πριν χρησιμοποιήσετε το τυρί σας κατά τη συνταγή, αφήστε το να πάρει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι το λιώσιμο θα γίνει πιο ομαλά. Αυτή η διαδικασία θα δώσει τη δυνατότητα στο τυρί σας να λιώσει όμορφα χωρίς να σβολιάσει ή να λαδώσει η επιφάνειά του.

Η σωστή θερμοκρασία του τυριού κατά το μαγείρεμα και ο χρόνος μαγειρέματος. Για να αποτραπεί ο  διαχωρισμός του λίπους από το τυρί που λιώνει, θα πρέπει οι μεταβολές της θερμοκρασίας να γίνονται σταδιακά και χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Γενικά οι μεγάλες θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρέπει να αποφεύγονται.  Για καλύτερα αποτελέσματα προσθέστε το τυρί στο τέλος του μαγειρέματος, έτσι ώστε να φτάνει το σημείο τήξης χωρίς να το ξεπερνά.

Η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος. Μην αφήνετε το τυρί να κρυώσει πριν το σερβίρετε. Καθώς κρυώνει το λιωμένο τυρί αρχίζει πάλι να σκληραίνει και μπορεί να σβολιάσει.

Η σωστή προεργασία του τυριού. Το τρίψιμο, ή κόψιμο σε μικρά κομμάτια πριν το μαγείρεμα ενδείκνυται για τα τυριά. Όσο μεγαλύτερη επιφάνεια έχει για να απορροφήσει τη θερμότητα, τόσο καλύτερα και πιο ομοιόμορφα θα λιώσει. Μεγάλα κομμάτια δεν αφήνουν τη θερμότητα να εισχωρήσει γρήγορα και παντού, με αποτέλεσμα να λαδώνουν ή να κολλάνε μεταξύ τους, ενώ στο κέντρο να είναι ακόμα σκληρά.

Η σωστή «παρέα» του τυριού. Όταν φτιάχνετε fondue, σάλτσες και σούπες, η προσθήκη λευκού κρασιού ή χυμού από λεμόνι, διατηρεί τα τυριά λιωμένα και σε λεία υφή. To όξινο ενώνεται με το ασβέστιο στο λιωμένο τυρί, αποτρέποντας τις πρωτεΐνες από το να ενωθούν σε μια άμορφη μάζα και η υγρασία τους βοηθάει την υφή των λιωμένων τυριών.

Επίσης, το αλεύρι ή το κορνφλάουρ εξασφαλίζουν πως μια σάλτσα που περιλαμβάνει τυρί δεν θα σβωλιάσει ούτε θα αποκτήσει ινώδη υφή. Το άμυλο κρατάει το παρασκεύασμα ενωμένο και δίνει τη μαγική κρεμώδη και τυρένια υφή στη σάλτσα μας.

Οι σωστοί χειρισμοί. Μην ανακατεύετε μετά μανίας ένα παρασκεύασμα που περιέχει τυρί. Το μόνο που μπορεί να καταφέρετε είναι να σβολιάσετε το μείγμα και να χάσετε τη βελούδινη και λεία υφή του.

ΠΗΓΗ

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές9 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές11 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές13 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα15 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές17 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές19 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές20 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές4 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές5 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές5 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Exit mobile version