Συνταγές
Ωραιότατα τσουρεκοψωμάκια γεμιστά με ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο επιθυμείτε.
Η Συνταγή είναι από Ευρωπη Κασκαλιδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
2 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
150γρ ζάχαρη
Δύο αυγά (1 ολόκληρη και 1 ασπράδι)
14 γρ μαγιά
6-7 κούπες αλεύρι γ.ο.χ +1-2 βανιλιες
100 γρ βούτυρο λιωμένο.(κατά προτίμηση ανάλατο και βάζετε εσείς μέσα στην ζύμη μια τσιμπία αλάτι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζετε το γάλα την ζάχαρη την βανίλια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε την μαγια ανακατεύουμε λίγο μετά σιγά σιγά το ένα ολόκληρο αυγό και το ασπράδι
συνεχίζουμε το ανακατεμα και ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη λίγο κολόδες ρίχνουμε στο τέλος και το βούτυρο ζυμωνο μέχρι να το τραβήξει όλο.
Σκεπαζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου μία ώρα.
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη την χωρίζουμε σε 12-14 μπαλάκια.
Εάν θέλουμε να τα κάνω σε ρολά ανοίγω με τον χοντρό πλάστη σε φύλλο μακρόστενο βάζουμε την γέμιση και τυλίγω από κάτω προς επάνω. Η αν θέλουμε στρογγυλά ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι στην παλάμη του χεριού βάζουμε στο κέντρο την γέμιση και κλείνω
φροντίζουμε το κλείσιμο να είναι πάντα από κάτω. Σκεπαζουμε τα τσουρεκοψωμακια μου τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 15 λεπτά. Επειτα αφού έχουν φωσκοσει τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού χτυπημένο με δύο τρεις κουταλιές σούπας γάλα.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180βαθμους για 15 με 20 λεπτά.
*Γεμιστά με μαρμελάδα φράουλα και σοκολάτα. Μπορείτε να βάλετε και κάποιο ξηρό καρπό με λίγη ζάχαρη μεσα.
Η Συνταγή είναι από Ευρωπη Κασκαλιδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.