Συνταγές
Ψωμί Focaccia με βότανα της Μεσογείου και τομάτα
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη μας θα χρειαστούμε:
500 γραμμάρια αλεύρι
25 γραμμάρια ζύμης ή ένα πακέτο ξηρή μαγιά
1 δόση ζάχαρης
300 ml χλιαρό νερό
1 κουταλάκι αλάτι
30 ml ελαιόλαδο
2 κουταλάκια από ξερά λαχανικά ή μίγμα από μεσογειακά βότανα και λαχανικά
Για την κάλυψη:
250 γραμμάρια τομάτες
5 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξηρά λαχανικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε την ξηρή μαγιά την βάζουμε σε ένα μπωλ με λίγο χλιαρό νερό, προσθέτουμε την ζάχαρη και αφού θρυμματίσουμε την μαγιά, ανακατεύουμε.Μόλις η μαγιά λιώσει καλά, ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπώλ ανάδευσης και δημιουργώντας με το χέρι μας ένα άνοιγμα στο κέντρο, ρίχνουμε το νερό με την διαλυμένη μαγιά και αφήνουμε να ηρεμήσει για περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε στο μπωλ ανάδευσης το αλάτι, το ελαιόλαδο, το μίγμα των βοτάνων και ανακατεύουμε για λίγο.Ανακατεύουμε δυνατά για περίπου 10 λεπτά την ζύμη με τη μαγιά έως ότου η ζύμη να μην κολλάει στο μπωλ.Αφού σκεπάσουμε το μίγμα τώρα με ένα καθαρό πανί κουζίνας, το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες.
Παίρνουμε ένα ταψί και αφού το αλοίψουμε με λάδι, εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε χαρτί μαγερικής, απλώνουμε την ζύμη.Το αφήνουμε έτσι για σχεδόν 30 λεπτά.Με ένα κουτάλι ή με το δάχτυλό μας, κάνουμε στην επιφάνεια της ζύμης μικρές λακούβες και απλώνουμε ομοιόμορφα επάνω της τις μισοκομμένες τομάτες, και το μίγμα ελαιόλαδου με τα βότανα.
Περιμένουμε περίπου 10 λεπτά.Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς σε διαμόρφωση θέρμανσης πάνω και κάτω, και ψήνουμε για 25 λεπτά έως ότου το ψωμί ροδοκοκκινίσει.
Το ψωμί μας είναι έτοιμο!