Συνταγές
Ωραία ιδέα για ένα πρωτεϊνούχο ψωμί χωρίς αλεύρι, χωρίς μαγιά
Η συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
Υλικά
3 αυγά
1 πρέζα αλάτι
240 ml. ζεστό γάλα
2 κτσ. ψύλλιο
2 κτσ. λιναρόσπορο
2 κτσ. κολοκυθόσπορους
2 κτσ. ηλιόσπορους
2 κτσ. σουσάμι
70 γρ. αμύγδαλα
1 κτσ. μπέϊκιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σπάζουμε τα αυγά σε μπόλ και ρίχνουμε το αλάτι. Με σύρμα τα χτυπάμε να αφρίσουν. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το ψύλλιο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το λιναρόσπορο και ανακατεύουμε. Όπως είναι το μπολ με το σύρμα μέσα το αφήνουμε στην άκρη.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τους κολοκυθόσπορους και τους ηλιόσπορους και τους καβουρδίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το σουσάμι και τα καβουρδίζουμε όλα μαζί αλλά 7 λεπτά περίπου.
Τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Θα παρατηρήσουμε ότι το μείγμα μας δεν είναι πια υγρό γιατί το ψύλλιο και ο λιναρόσπορος άρχισαν να τραβούν τα υγρά. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 12 λεπτά περίπου. Τα ρίχνουμε στο μούλτι ρίχνουμε και το μπέϊκιν πάουντερ και τα αλέθουμε να γίνουν περίπου σαν αλεύρι.
Τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε όλα μαζί με το σύρμα. Τώρα θα δούμε ότι έχουμε ένα μείγμα πιο σφιχτό από του κέικ όχι όμως τόσο πολύ σφιχτό όπως του ψωμιού, (πιο πολύ προς του ψωμιού είναι η σύσταση του). Βάζουμε λαδόκολλα στον πάτο μιας μικρής φόρμας, (η δική μου 20,5 Χ 11,5), και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στη δεύτερη από κάτω σχάρα για 35 – 40 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο, (έψησα στον αέρα).
Σημειώσεις
– Είναι ένα εξαιρετικό ψωμί με ιδιαίτερη γεύση κυρίως για αυτούς που αγαπούν τους σπόρους στο ψωμί. Είναι εμφανές σε κάθε δαγκωματιά ότι τρως σπόρους και όχι ψύχα ψωμιού με την έννοια που έχουμε όταν δαγκώνουμε το ψωμί.
– Το ψύλλιο και ο λιναρόσπορος έχουν την ιδιότητα να απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού και δημιουργούν ένα τζελ. Αυτό το καταλαβαίνεις στη γεύση του ψωμιού.
– Για όσους δεν γνωρίζουν το ψύλλιο είναι είναι σκόνη αποξηραμένων σπόρων του φυτού Πλαντάγκο, (Plantago ovata) και περιέχει κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες. Έχει οκτώ φορές περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες από το πίτουρο βρώμης.
Όπως και άλλες διαλυτές ίνες, το ψύλλιο έχει την ιδιότητα να απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού και να δημιουργεί μια μορφή τζελ. Διέρχεται μέσω του λεπτού εντέρου χωρίς ουσιαστικά να απορροφάται. Σε αυτή του την ιδιότητα οφείλει τις θετικές επιδράσεις που έχει στον οργανισμό. Ωφελεί στη δυσκοιλιότητα, στο σάκχαρο του αίματος, στην αρτηριακή πίεση, στη χοληστερόλη και ίσως στην απώλεια βάρους.
Πριν το εντάξετε όμως στη διατροφή σας κυρίως αν παίρνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, επικοινωνήστε πρώτα με τον ιατρό σας.
– Το ψύλλιο δεν έχει γλουτένη
Η συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.