Συνταγές
Το καλύτερο σπιτικό ψωμάκι, σε καρβελάκια ή ό,τι σχήμα θέλουμε
Η Συνταγή είναι από κ. Eleni Kalantzi– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι ζυμωτό) (ας έχουμε στην άκρη κ λίγο ακόμα αλεύρι, μήπως πάρει παραπάνω)
1 κ.γλ. ζάχαρη
2,5 κ.γλ αλάτι (εγώ βάζω 1,5 δεν το θέλω αλμυρό)
7 γρ. ξηρή μαγιά
50ml ελαιόλαδο
500ml νερό χλιαρό (προς κρύο, ποτέ καυτό, γιατί θα κάψουμε τη μαγιά)
Σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη μεσαίου μεγέθους βάζουμε τη μαγιά κ το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη να λιώσει καλά κ ρίχνουμε κ τη ζάχαρη κ ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη για 10 με 15 λεπτά περίπου σκεπάζοντας με μια πετσέτα τη λεκάνη, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η μαγιά, κ αυτό θα το καταλάβουμε που θα βγάλει στην επιφάνειά της μικρές φουσκαλίτσες.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι (όχι όλο) κ ανακατεύουμε με τα χέρια ή με μια ξύλινη κουτάλα, έπειτα ρίχνουμε το ελαιόλαδο κ τέλος το αλάτι κ αν χρειαστεί κ το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύουμε κ ζυμώνουμε περίπου 10 λεπτά να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας, λεία κ ελαστική.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη κ με κουβέρτα κ τη βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για κάνα δίωρο. (Άλλοτε μου παίρνει κ τρεις ώρες ή κ μιάμιση ώρα, αναλόγως τη θερμοκρασία. Γύρω στη μιάμιση ώρα ελέγχω βέβαια αν φούσκωσε. Θέλουμε να διπλασιαστεί κ παραπάνω!)
Παίρνουμε ένα ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα κ πλάθουμε μικρά καρβελάκια (κόβουμε ίσα σχεδόν μέρη με “το μάτι” το κάνω εγώ, εσείς αν θέλετε ζυγίστε τα) ή ένα μεγάλο καρβέλι ή ό,τι θέλει κανείς σε σχήμα.
Αφήνουμε το ζυμάρι ή τα ζυμάρια σκεπασμένα με πετσέτα να ωριμάσουν σε ζεστό μέρος για τριάντα με σαράντα λεπτά ακόμα.
Μετά απαλά με το πινέλο βάζουμε λίγο νεράκι (ή ψεκάζουμε) από πάνω, (αν θέλουμε βάζουμε κ σουσάμι) κ χαράζουμε στην επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου, στις αντιστάσεις, στην πρώτη σχάρα, περίπου 40 με 50 λεπτά, αναλόγως το φούρνο.
Αφού ψηθούν, αν θέλουμε ψεκάζουμε με νερό για να αποκτήσουν τα ψωμιά (ή το ψωμί) ροδοκόκκινο γυαλιστερό χρώμα. Βγάζουμε τα ψωμάκια απ’ το ταψί κ τ’ ακουμπάμε σε μια σχάρα να κρυώσουν, κ τα σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας να μην ξεραθούν. Αν δεν καταναλωθούν άμεσα, αφού κρυώσουν καλά τα βάζουμε κατάψυξη κ όταν θέλουμε βγάζουμε ένα τρίωρο περίπου νωρίτερα να ξεπαγώσει ή κ πιο νωρίς κ είναι σαν να τα έχουμε φτιάξει την ίδια μέρα.
Η Συνταγή είναι από κ. Eleni Kalantzi– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.