Συνταγές
Ζουμερός και αφράτος μπαμπάς, το ιδανικό γλυκό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
Υλικά για μια φορμα κεικ μεγάλη η για 30 μπαμπαδάκια
200 γρ νερό
350 γρ αλεύρι τσουρεκιού
2 αυγά των 50 γρ
10 γρ ζάχαρη
20 γρ μάγια νωπή η 7 γρ ξηρή
20 γρ φυτινη
1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ζυμώνουμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί το ζυμάρι σαν σφιχτός χυλός το χειριζόμαστε με βρεγμένα χέρια .. φόρμα καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη βαζουμε την ζύμη στην μεγαλου μεγέθους φόρμα αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι το υψός της φόρμας περίπου .. ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-32 λεπτά αφήνουμε να κρυώσουν όλη νύχτα .. Η για τα μπαμπαδάκια σε βουτυρωμένα φορμάκια βάζουμε 1 κουταλιά του γλυκού ζυμάρι και αφήνουμε να φουσκώσουν
Σιρόπι
750 γρ ζάχαρη
750 γρ νερό
10 σταγόνες λεμονιού
να πάρει 2-3 λεπτά βράση
ρίχνουμε ένα σφινάκι ρούμι η κονιάκ
κόβουμε το κάτω μέρος ελαφρά να αφαιρέσουμε την κόρα και σοροπιάζουμε τον μπαμπά μεσα στην φορμα που τον ψησαμε όπως τον ψήσαμε σιγα σιγα το σιροπι αφηνουμε να τραβηξει καλα προσθέτοντας σιροπι τουμπάρουμε, στραγγίζουμε 5 λεπτά παγώνουμε στο ψυγείο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΙΓΙ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΑΡΕΓΚΑ ΚΑΙ ΣΑΝΤΙΓΥ
220 γρ. ζάχαρη
60 γρ. νερό
115 γρ. ασπράδια αυγών χωρίς ίχνος κρόκου ..
1 βανίλια σκόνη
αλάτι μία πρέζα
250 ml κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγαλούτσικο μπρίκι βάζουμε 170 γρ. ζάχαρη και το νερό και φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μια φορά να διαλυθεί η ζάχαρη.
Συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ενα απαλό κίτρινο χρώμα .
Στο μεταξύ, στον πολύ καθαρό κάδο του μίξερ πλυμένο με σαπούνι και καυτό νερό χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα τα ασπράδια, λίγο αλάτι μέχρι να αφρατέψει να γινει λευκός αφρός το μείγμα.
Σταδιακά προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη ( τα 50 γρ ) και την βανίλια χτυπάμε μέχρι να στέκεται η μαρέγκα.
Όταν το σιρόπι αρχίσει να χάνει το διάφανο άχρωμο και κιτρινίζει ελαφρά , το προσθέτουμε στη μαρέγκα με αργή, σταθερή ροή σαν κλωστή , συνεχίζοντας τη λειτουργία του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
Αφού τελειώσει η καραμέλα ανεβάζουμε την ταχύτητα μέχρι να σταθεί πάλι η μαρέγκα.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα την υπόλοιπη μαρέγκα μέχρι να κρυώσει.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς έξω . Χτυπάμε 250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά και μόλις γίνει γιαούρτι σε πυκνότητα προσθέτουμε την μαρέγκα και χτυπάμε να δέσει . Γαρνίρουμε τον μπαμπά η τα μπαμπαδάκια μας
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”