Γλυκα
Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αμύγδαλα και κράνμπερυς – ένα σπιτικό γλυκό για όλες τις ώρες
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά Συνταγής
1 κούπα λάδι – βάλαμε 3/4ελαιόλαδο και συμπληρώσαμε με ηλιέλαιο
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 κουτ. γλ. κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
Για την γαρνιτούρα:
Αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
Κράνμπερυς αποξηραμένα
Εκτέλεση
Μετράμε, και συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά κοντά μας, έτοιμα για την εκτέλεση.
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στον φούρνο ψήνοντας για 10 λεπτά μέσα σε πυρίμαχο πιάτο στους 180ο C στον αέρα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Λαδώνουμε το ταψάκι, που θα βάλουμε μέσα τον χαλβά μας.
Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, στο 7 με μέγιστη το 9, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε βαθύ ευρύχωρο, και αντικολλητικό τηγάνι, με βαρύ πάτο.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε, να βραχεί μέσα στο ζεστό λάδι.
Χαμηλώνουμε την φωτιά μας στο 5 και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινες κουτάλες αδιάκοπα, για 10 – 12 λεπτά.
Μόλις αλλάξει χρώμα, ρίχνουμε την κανέλα, και ενσωματώνουμε ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε όλη την ζάχαρη, με την μια, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά.
Συνεχίζουμε, ρίχνοντας όλο το νερό στην μέση του σκεύους.
Μόλις πάρει βράση, και πάνε σχηματιστούν οι πρώτοι «κρατήρες», χαμηλώνουμε την φωτιά μας, στο 2 με μέγιστη το 9 και ανακατεύουμε, μέχρι να απορροφήσει το σιμιγδάλι όλο το νερό.
-Αν χρειαστεί σε αυτό το στάδιο αποσύρουμε τον χαλβά, για λίγο από την φωτιά, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.
Μεταφέρουμε τον χαλβά στο λαδωμένο ταψί, τον στρώνουμε και τον πατάμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Χτυπάμε μερικές φορές το ταψί, επάνω στον πάγκο της κουζίνας, για να φύγει ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί μέσα.
Γαρνίρουμε φτιάχνοντας «μαργαρίτες» με αμύγδαλα και κράμνμπερυς , στην επιφάνεια του χαλβά, χαράζουμε σε κομμάτια, και μόλις κρυώσει, απολαμβάνουμε.
Σημείωση:
Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε 11/2 κούπα ζάχαρη Στέβιας, σε αναλογία με την ζάχαρη 1:2 αν θέλουμε, να μειώσουμε τις θερμίδες μας.
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Κάθε φορά που μπαίνεις στην κουζίνα για να μαγειρέψεις, η μαγεία ξεκινά!
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!