Συνταγές
Φτιάξτε Χιώτικα μασουράκια για γλυκό ή κέρασμα
Η Συνταγή είναι από Nina Thermou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
500 gr.αμυγδαλα ασπρισμενα και χοντροαλεσμένα
300 gr υποβρύχιο μαστίχα
3 ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα με μια πρέζα αλάτι
1 κουτ.σουπας βούτυρο
1 κουτ γλυκού ξύσμα μανταρινιού
3 κουτ. σούπας φρυγανιά
1 φύλλο κρούστας Πολίτικο
Βούτυρο λιωμένο και ανακατεμένο με λίγο καλαμποκελαιο για τα φύλλα.
Εκτέλεση
Σε Μπεν Μαρί ζεσταίνουμε τη μαστίχα με το βούτυρο να λιώσουν. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε να ενωθούν.
Στα αμύγδαλα προσθέτουμε τη φρυγανιά και το ξύσμα και κατόπιν ανακατεύουμε με μια μαριζ το μείγμα αυγών μαστίχας να γίνει ένα απαλό μείγμα.
Κόβουμε στα τέσσερα σταυρωτά το φύλλο αλοιφετε με το μείγμα λαδιού βουτύρου με ένα πινέλο το φύλλο και βάζετε με ένα κουταλάκι γέμιση την άκρη του φύλλου οριζόντια. Κάνουμε μασουρακια αλοιφουμε με βούτυρο – λάδι από πάνω. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς έως ότου ροδισουν.
Σιρόπι
200 gr ζάχαρη
200 gr νερό
1 φλούδα μανταρινιού
1 κουτ. σούπας λεμόνι
Εκτέλεση
Βράζουμε 3-4 λεπτά
Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας μέλι
Αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά και περιχυνουμε τα μασουρακια στο ταψί τους όταν βγουν από το φούρνο.Αφηνουμε να κρυώσουν και τοποθετούμε σε σχάρα να στραγγίσουν.
Αλέθουμε πολύ ψηλό αμύγδαλο και περνάμε τα μασουρακια.Η τα αφήνουμε μόνο με το σιρόπι τους. Εάν δεν θέλετε σιρόπι μπορείτε να τα βουτήξετε σε άχνη ζάχαρη όταν βγουν από το φούρνο αφού προσθέσετε λίγη μαστίχα τριμμένη στην άχνη.
Χαρούμενα Χριστούγεννα…
Η Συνταγή είναι από Nina Thermou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.