Connect with us

Ορεκτικα

Φτιάξτε παραδοσιακά χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί ή δοκιμάστε τα με κιμά και αυγολέμονο

Α. Ντολμαδάκια γιαλαντζί η λαδερά της Ελένης ΔιαμαντοπούλουΥΛΙΚΑ 1 βαζάκι αμπελόφυλλα η περίπου 1/2 κιλό φρέσκα φύλλα. 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο. 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια. 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι. 1 νεροπότηρο ρύζι καρολίνα Μπόλικο μάραθο, άνηθο και δυόσμο. αλάτι και πιπέρι κατά βούληση ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σοτάρω τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το λάδι. Προσθέτω τα μυρωδικά με το αλάτι […]

Published

on

ntolmadakia apo fysiolatrhs

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Α. Ντολμαδάκια γιαλαντζί η λαδερά της Ελένης ΔιαμαντοπούλουΥΛΙΚΑ

  1. 1 βαζάκι αμπελόφυλλα η περίπου 1/2 κιλό φρέσκα φύλλα.
  2. 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
  3. 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια.
  4. 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι.
  5. 1 νεροπότηρο ρύζι καρολίνα
  6. Μπόλικο μάραθο, άνηθο και δυόσμο.
  7. αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σοτάρω τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το λάδι.
  • Προσθέτω τα μυρωδικά με το αλάτι και το πιπέρι.
  • Προσθέτω το ρύζι.
  • Τσιγαρίζω ώσπου να γυαλίσει το ρύζι και προσθέτω 1 φλιτζάνι νερό να γίνει μια αφράτη γέμιση.
  • τυλίγουμε να είναι αρκετά σφυχτά και τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο κυκλικά.
  • Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και πιέζουμε.
  • Ρίχνουμε νερό να τα σκεπάσει.
  • Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά.
  • όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε το χυμό από 1 λεμόνι
  • Σερβίρουμε με γιαούρτι και πάπρικα.

 

Β. Ντολμαδάκια με μοσχαρίσιο κιμά και αυγολέμονο όπως τα κάναμε στην Αίγυπτο.ΥΛΙΙΚΑ

  1. 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά διπλά περασμένο από λάπα.
  2. 1 ποτήρι ρύζι καρολίνα.
  3. 3 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη.
  4. 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο αγελαδινό  η γάλακτος. (χρησιμοποιώ πλέον μόνο ελαιόλαδο και γίνονται το ίδιο υπέροχα).
  5. 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο. Εάν χρησιμοποιήσετε μόνο ελαιόλαδο βάλτε 1 ποτήρι του νερού)
  6. 1 με 2 φρέσκες μεγάλες ζουμερές ντομάτες τριμμένες κι αυτές στον τρίφτη.
  7. Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  8. 2-3 λεμόνια –
  9. 2 – 3 αυγά για το αυγολέμονο.
  10. 1/2 κιλό φρέσκα ζεματισμένα αμπελόφυλλα η κονσερβοποιημένα που θα έχουμε ξεβγάλει καλά (σε άλλη ενότητα θα βρείτε πως να ετοιμάζετε για τον χειμώνα τα φρέσκα αμπελόφυλλα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα λεμόνια και τα αυγά.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για μια περίπου ώρα.
  • Έχουμε ήδη ζεματίσει τα αμπελόφυλλα κι αν είναι σκληρά αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Τα κονσερβοποιημένα θέλουν μόνο να τα ανοίξουμε και να τα ζεματίσουμε.
  • Στρώνω τον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας με αμπελόφυλλα κι αρχίζω το τύλιγμα προσέχοντας να τα τοποθετούμε κυκλικά και σφιχτά το ένα ντολμαδάκι δίπλα στο άλλο.
  • Όταν γεμίσει η κατσαρόλα βάζουμε ένα πιάτο και πατάμε, καλύπτοντας τα ντολμαδάκια με ζεστό νερό.
  • Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 1/2 ώρα. Δοκιμάζουμε να δούμε εάν είναι ψημένα.
  • Πατώντας δυνατά το πιάτο χύνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζουμάκι που έχει μείνει και που πρέπει να είναι περίπου 2,5 ποτήρια.
  • Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας καλά ολόκληρα τα αυγά   Ρίχνουμε σιγά σιγά τον χυμό από τα λεμόνια χτυπώντας. Παίρνω λίγο λίγο από το καυτό ζουμί και συνεχίζω να χτυπώ τα αυγά. Ξαναρίχνω το όλο μέσα στο κατσαρολάκι μου και το βάζω να πάρει αρκετές βράσεις. (αυτό το κάνω για να μην κόψει το αυγολέμονο όταν παραμείνει μέσα στα ντολμαδάκια). Ρίχνω το αυγολέμονο στους ντολμάδες κι αφήνω ξεσκέπαστη την κατσαρόλα μέχρι να σερβίρω.

Δείτε περισσότερα :  anamniseisaigyptou

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Έτσι φτιάχνουμε σωστά τα Μανιτάρια πλευρώτους αν θες να είναι πιο νόστιμα από ποτέ!

Συνταγές10 ώρες ago

Τέλεια υγιεινά τυροπιτάκια κουρού ολικής

Συνταγές12 ώρες ago

Αγαπημένο ψαράκι – σαρδέλες παντρεμένες

Συνταγές14 ώρες ago

Ντολμαδάκι και απόλαυση – με κιμά που μας αρέσουν πολύ

Συνταγές16 ώρες ago

Μελιτζάνες, πατάτες, πιπεριές φούρνου με σάλτσα μοσχομυριστή καλοκαιρινή!

Συνταγές18 ώρες ago

Πολύ ωραίο άκρως τραγανό γλυκό κεράσι..

Συνταγές20 ώρες ago

Φανταστικό κέικ τούμπανο με γέμιση μερέντα

ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ21 ώρες ago

Σπιτική αφράτη πίτσα για να είσαι σίγουρος ότι θα βγει κάτι καλό

Συνταγές1 ημέρα ago

Λαχταριστά παπουτσάκια για σήμερα με ζουμερή σάλτσα κιμά

Συνταγές1 ημέρα ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές2 ημέρες ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές2 ημέρες ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές3 ημέρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα3 ημέρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές3 ημέρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές3 ημέρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές3 ημέρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές3 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές4 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές4 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές4 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές4 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές4 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές4 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές5 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές5 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Exit mobile version