Συνταγές
Φανταστικό νηστίσιμο κέικ καρύδας με γκαζόζα
Η Συνταγή είναι από κ. Matula Giasirani– “Οι Συνταγές Της👥Παρέας|Σπιτικές🏡|Ελληνικές 🇬🇷|Παραδοσιακές🍱Συνταγές”.
Υλικά:
1 φλυτζάνι Ηλιέλαιο η σπορέλαιο
1 με 1½ φλυτζάνι ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
Ξύσμα πορτοκάλι
Ξύσμα λεμόνι
1 φλυτζάνι Τριμμένη καρύδα + για την επικάλυψη
1 φλυτζάνι Χυμό πορτοκάλι – 2 πορτοκάλια μεγάλα
1 γκαζόζα 250 ml – ακριβείας να είναι τα 250 ml στην γκαζόζα ***
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του – 1 συσκευασία
30 γρ. μαρμελάδα κίτρινη – 2 κουτ. σ.
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις . Στον κάδο του μίξερ, χτυπαμε σε δυνατή ταχύτητα το φυτικό λάδι, μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με σίτα, μέσα σε λεκάνη, παίρνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι, & το λεμόνι, το ρίχνουμε στον κάδο, στύβουμε τα πορτοκάλια, τα σουρώνουμε , χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ, και σιγά σιγά, προσθέτουμε , τον χυμό τους στον κάδο, συνεχίζουμε με την καρύδα, κλείνουμε το μίξερ, προσθέτουμε την γκαζόζα, το αλάτι, και το κοσκινισμένο αλεύρι, σταδιακά.
Ανακατεύουμε να ενωθούν η σε χαμηλή ταχύτητα, με τον γάντζο του μίξερ, η με σπάτουλα, μεταφέρουμε το μείγμα, σε φόρμα σιλικόνης, και ψήνουμε για 50’ έως 1 ώρα, δοκιμάζουμε με το μαχαίρι, αν βγει καθαρό, το κέικ έχει ψηθεί.
Έχουμε διαλύσει στο μεταξύ, την μαρμελάδα, κίτρινη κατά προτίμηση, ( ροδάκινο) μέσα σε 2 κουτ. σ. νερό, και μόλις κρυώσει το κέικ, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, περνάμε στην επιφάνεια, με την βοήθεια πινέλου, την μαρμελάδα, και τέλος διακοσμουμε , πασπαλίζοντας το κέικ με την καρύδα.
Σημείωση:
Η μαρμελάδα, βοηθάει να κολλήσει η καρύδα πάνω στο κέικ, και δίνει εξτρά γεύση.
Η Συνταγή είναι από κ. Matula Giasirani– “Οι Συνταγές Της👥Παρέας|Σπιτικές🏡|Ελληνικές 🇬🇷|Παραδοσιακές🍱Συνταγές”.