Συνταγές
“Τσουρέκια” τα φτιάχνουμε συχνά μας αρέσουν πολύ – Ονειρεμένα ,φουσκωτά και πλεγμένα καταπληκτικά
Υπέροχα τα τσουρέκια ….. φουσκωτά με υπέροχο χρώμα έγιναν φανταστικά και πολύ νόστιμα – στο μίξερ είναι μεγάλος ο κάδος του.
Η Συνταγή είναι από Αυγή Μούρτζου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
Υλικά:
1350 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, εγώ χρησιμοποιώ το “Εκλεκτό” σε μωβ συσκευασία, (Κυλινδρόμυλοι Χαλκιδικής), με 14 πρωτεΐνη.
300 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό, 200 γρ. νερό χλιαρό, 450 γρ. ζάχαρη, 5 αυγά, 170 γρ. φυτίνη, (εγώ έβαλα αυτήν με άρωμα από φρέσκο βούτυρο), 100 γρ.νωπή μαγιά, (χρυσό χελιδόνι αν βρείτε), 1 κτγ. μαχλέπι, 1 κτγ. κακουλέ, 1/2 κτγ. μαστίχα Χίου σε σκόνη, 1 κτγ. κοφτό αλάτι. Τα αυγά και η μαγιά σε θερμοκρασία δωματίου.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Έπιασα το μίγμα μαγιάς, διαλύουμε στο χλιαρό νερό με μια κτσ. αλεύρι από το ζυγισμένο και μια τσιμπιά ζάχαρη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί.
Στο χλιαρό γάλα βάζουμε τα αρωματικά για να ενεργοποιηθεί το άρωμά τους και το αλάτι.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη έως ότου γίνει σαν κρέμα, ρίχνουμε το γάλα το μίγμα μαγιάς, το αλεύρι και τέλος την φυτίνη λιωμένη, χτυπάω 15 λεπτά περίπου για να γίνουν οι ίνες.
Φούσκωμα σε κλειστό φούρνο με την λάμπα μόνο, περίπου 2 ώρες, πλάθω τις πλεξούδες αφήνω 15 λεπτά περίπου για να φουσκώσουν λίγο, επάλειψη με: κρόκο αυγού, κανέλλα, ζάχαρη, γάλα, βανίλια, δίνει υπέροχο χρώμα και άρωμα.
Ψήνουμε 30 λεπτά περίπου πάνω- κάτω ο φούρνος στους 170 βαθμούς, με ένα μικρό πυρίμαχο μπώλ στον πάτο του φούρνου.
Η Συνταγή είναι από Αυγή Μούρτζου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.