Συνταγές
Τσουρέκια με ζαχαρούχο – ότι καλύτερο έχεις δοκιμάσει
Η Συνταγή είναι από Eleftheria Chondrou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικα
1 κουτί ζαχαρουχο γαλα
3κουτια ζάχαρη
2κουτια ηλιέλαιο
3κουτια ζεστό νερό όχι καυτό
1κγ μαστίχα
1και μισό κγ κακουλέ
2κγμαχλεπι
2.5πακετα αλεύρι γοχ η για τσουρέκια
6αυγα
1πορτοκαλι χυμό και ξύσμα
7φακελακια μαγια η200 γρ νωπή
2βανιλιες
Όλα τα μετρω με το κουτί του ζαχαρουχο. Το πλένω μετά από κάθε μέτρημα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπωλ βάζουμε τη μαγιά μαζί με το ζεστό νερό και 3κσ αλεύρι.ανακατευουμε και τη σκεπάζουμε . Την βαζουμε σε χλιαρό φούρνο μέχρι να ετοιμάσω το μείγμα. (100 βαθμούς πάνω κάτω ίσα ίσα να χλιαρινει.)
Σε μια κατσαρόλα έχουμε βάλει το γάλα και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει σε χαμηλή φωτιά γιατί πιανει..δεν λιώνει τελείως εγώ ανακατεύω για 15, λεπτά περίπου.αποσυρουμε ρίχνουμε τις βανίλιες και μόλις χλιαρινει ρίχνουμε τα αυγά που τα έχουμε χτυπήσει πριν.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά το μείγμα του γάλατος τα αρωματικά, το λάδι 1και μισό κουτί, το πορτοκάλι και το ξύσμα. το αλεύρι το κοσκινιζω αλλά και έτσι να μπει δεν υπάρχει πρόβλημα.αρχιζουμε και ρίχνουμε το αλεύρι και διπλώνουμε τη ζύμη μόλις είναι έτοιμη ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και συνεχίζω και διπλώνω μόλις είναι έτοιμο βάζω λίγο αλεύρι στα χέρια να βγάλω το υπόλοιπο μείγμα από τα χέρια και κάνω το τελευταίο δίπλωμα σκεπάζω σε ζεστό μέρος για 1 1/5 με 2, ώρες.η στον φούρνο στους 50 πάνω κάτω..
Πλαθουμε αλείφουμε με ασπράδι και ρίχνουμε αμύγδαλα ή σουσάμι και σκεπάζουμε για μιση ώρα.
Προθερμασμενος φούρνος στους 180 πάνω κάτω περίπου 50 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
τον ανάβουμε όταν πλαθουμε τα τσουρέκια
Η Συνταγή είναι από Eleftheria Chondrou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.