Συνταγές
Το γλυκό που πρέπει να υπάρχει σπίτι το Σαββατοκύριακο
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Παναγιώτης Κυριακούλιας – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
ΥΛΙΚΑ
Για σιρόπι
700 γρ ζάχαρη
400 γρ νερό
Μια κουταλιά χυμο λεμόνι
Μια μικρη φλούδα πορτοκαλι
Ενα ξύλο κανέλλας
Οταν πάρει βράσει το σιρόπι το αφήνουμε να παγώσει αρκετά
Για το γαλακτομπούρεκο
Ενα λίτρο γάλα
100 γρ ζάχαρη
60 γρ σιμιγδάλι ψηλό
40 γρ κορν φλάουρ
Μια βανίλια
3 αυγά
Μια μικρη φλούδα πορτοκαλι
Ένα ξυλάκι κανέλλας
50 γρ βούτυρο αγελάδας ( εγω έβαλα Lurpak
Ολα τα υλικά σς μια κατσαρόλα μεχρι να πήξει η γέμιση
Και στο τέλος αφου τραβήξουμε τη κατσαρόλα απο τη φωτιά βάζουμε το βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
500 γρ φύλλα κρούστας
200 γρ απ το ιδιο βούτυρο το βάζουμε λιγο να λειώσει και με πινέλο αλείψουμε το ταψί (ταψί 22) εγώ το έκανα σε πυρέξ Γιατι ήθελα να βλεπω το πόσο ωραία θα ψηθει και απο κατω
Μετα περνούμε ενα ενα φύλλο το οποιο με το πινέλο το περνάμε βούτυρο
Βάζουμε ετσι με την ίδια διαδικασία 6-7 φύλλα
Μετά θα ρίξουμε τη γέμιση και θα φέρουμε σιγα σιγα τα φύλλα που προεξέχουν προ τα μεσα ώστε να αγκαλιάσουν ευγενικά τη γέμιση
Και αρχίζουμε να προσθέτουμε παλι ενα ενα τα άλλα 6-7 φύλλα πάντα βουτυρωμένα
Στο κλείσιμο με το πινέλο τα φύλλα που προεξέχουν θα τα σπρώξουμε απο την εξωτερική πλευρά προς τα κατω
Θα χαράξουμε και θα ρίξουμε πανω του οτι βούτυρο μας εχει μείνει
Θα ψήσουμε στους 200 c για περίπου μια ώρα στις αντιστάσεις πανω κατω ανάλογα το φούρνο
Οταν ψηθει και εχει πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα θα ρίξουμε το παγωμένο μας σιρόπι
Θα το αφήσουμε περίπου 2-3 ωρες αν αντέξουμε για να τραβήξει το σιρόπι
Ειναι μια πολυ ωραία κρέμα αυτη που μενει αφράτη χωρίς να σβολιάζει για αρκετές μέρες
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από ” Παναγιώτης Κυριακούλιας- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”