Συνταγές
Τα πιο αφράτα και μοσχομυριστά τσουρέκια που έχετε φτιάξει
Η Συνταγή είναι από Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Η κούπα η κλασσική η δοσομετρικη των 250 ml…!!!
1 κούπα γάλα (αρκετά ζεστό)
3 1/2 κούπες ζάχαρη
200 γρ φρέσκια μαγιά
1 κ.γ μαχλεπι
1 κ.γ κακουλέ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι( προαιρετικά)
1 κ.γ αλατι
10 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 3/4 κούπα βούτυρο αγελάδος ή φυτινη λιωμένο ή μισό μισο και ζεστο
2 κιλά αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
1 κούπα χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το προζύμι μου.
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό τη μαγια με λίγο αλεύρι και 1 κ.σ γεμάτη γεμάτη μελι ( αλεύρι από το σύνολο της συνταγής) και φτιάχνω έναν χυλο.
Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να κάνει φουσκάλες το προζύμι μου.
Σε μία μεγάλη λεκάνη ζυμωματος βάζουμε τη ζάχαρη , το αλάτι και όλα τα μυρωδικά και κάνω μια γούβα στο κέντρο.
Προσθέτουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα.
Ανακατεύουμε καλά με τη ζάχαρη και προσθέτω σιγά σιγά το ζεστό γαλα.
Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η ζαχαρη.
Ρίχνουμε μέσα στο μιγμα μας το προζυμι.
Αναπιανουμε και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι.
Η ζύμη θα είναι ελαφρώς κολλώδες και τσιχλωτη.
Αφού τραβήξει το αλεύρι προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό βούτυρο.
Ζυμωνουμε και διπλώνουμε το ζυμαράκι για να πιει το βούτυρο.
Αφήνουμε τη ζύμη μου καλά σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Πλάθουμε πλεξούδες και αφήνω πάλι να ανέβουν σε ζεστό μέρος.
Αλείφουμε τα τσουρέκια μου με αβγό ( κρόκο με λίγο γάλα ή νερό) και ψήνω στους 170 βαθμούς αντιστάσεις για 20-25 λεπτά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνω πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.
Τυλίγουμε τα τσουρεκακια μου με μεμβράνη όσο είναι ακόμα ελαφρώς χλιαρά……(όχι πολύ ζεστά) για να κρατήσουν την υγρασία τους και να παραμείνουν μαλακά και αφράτα.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μπορειτε να προμηθευτείτε αλεύρι σκληρό για τσουρέκια και μαγιά νωπή από το φούρνο της γειτονιάς σας!!!!
Τα άλευρα του φούρνου για τέτοιου είδους παρασκευές…..ειναι πολύς καλής ποιότητας……και θα έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα!!!!
Επίσης μπορείτε να αρωματισετε το γάλα σας με 1 κ.γ κοφτό σπόρους γλυκάνισου , όσο το ζεστενετε…..(και το οποιο σουρωνετε μετά)
Θα δώσει ένα υπέροχο διακριτικό άρωμα στο τσουρέκι σας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αρωματικά σας !!!
Αντικαταστειστε το με το ξύσμα πορτοκαλιού…!!!
Η Συνταγή είναι από Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.