Connect with us

Συνταγές

Συνταγές από όλη την Ελλάδα για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων

Η χώρα μας είναι γεμάτη συνταγές, έθιμα και παραδόσεις. Τα Χριστούγεννα, παρά τις όποιες ομοιότητές τους σε όλη την Ελλάδα, ακολουθούν και τοπικές συνήθειες. Βρήκαμε πιάτα που μαγειρεύονται τις ημέρες των γιορτών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και σας τις παρουσιάζουμε με χαρά και υπερηφάνεια. Πηχτή (Σάμος) Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό 2 πόδια χοιρινά 1 […]

Published

on

dish 590 new b 600x387 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η χώρα μας είναι γεμάτη συνταγές, έθιμα και παραδόσεις. Τα Χριστούγεννα, παρά τις όποιες ομοιότητές τους σε όλη την Ελλάδα, ακολουθούν και τοπικές συνήθειες. Βρήκαμε πιάτα που μαγειρεύονται τις ημέρες των γιορτών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και σας τις παρουσιάζουμε με χαρά και υπερηφάνεια.

Πηχτή (Σάμος)

Υλικά:

1/2 κιλό χοιρινό
2 πόδια χοιρινά
1 κεφάλι σκόρδο
1/2 ποτήρι ξύδι
Χυμός από 5 λεμόνια
Αλάτι

Εκτέλεση:

Πλένετε τα πόδια χοιρινού και τα βράζετε στη χύτρα ταχύτητας για 1,5 ώρα. Σουρώνετε το ζωμό από τα χοιρινά πόδια και το βάζετε σε μια κατσαρόλα. Κόβετε το κρέας γύρο από τα πόδια και το προσθέτετε στην κατσαρόλα με το ζωμό. Σε μια κατσαρόλα βράζετε νερό, βάζετε το κρέας και το βράζετε για 1 ώρα. Μόλις ψηθεί το σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό. Ψιλοκόβετε το κρέας και το προσθέτετε μαζί με το ζωμό του στη κατσαρόλα με τα πόδια. Τα σιγραβράζετε όλα μαζί για 15 λεπτά.

Καθαρίζετε το κεφάλι σκόρδου και το χτυπάτε στο μπλέντερ μαζί με το ξύδι και λίγο αλάτι. Προσθέτετε στο μίγμα το λεμόνι και το περιχύνετε στο κρέας. Ανακατεύετε, δοκιμάζετε μήπως χρειάζεται αλάτι και το αφήνετε για 15 λεπτά ακόμα να σιγοβράσει.

Μοιράζετε την πηχτή σε μπολ και την αφήνετε να κρυώσει. Μόλις πήξει αναποδογυρίζετε το μπολ και σερβίρετε.

Αγριογούρουνο σαλμί (Γιάννενα)

Υλικά:

1/2 κιλό αγριογούρουνο σε κομμάτια, χωρίς το κόκαλο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. κρασί κόκκινο ξηρό
1 φλ. ζωμός βοδινού
1 μεγάλο καρότο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 μέτρια ρίζα σέλινο σε κομματάκια
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνη
Αλάτι – Πιπέρι

Για τη μαρινάτα:

1/2 κούπας λάδι
2 μικρά καρότα σε φέτες
2 μικρά κρεμμυδάκια
1 μικρή ρίζα σέλινο σε κομματάκια
2 σκελίδες σκόρδο
3 κλωνάρια μαϊντανός
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε κομματάκια
10 κόκκους πιπέρι

Eκτέλεση:

Ετοιμάστε τη μαρινάτα. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει. Ρίξτε τα υπόλοιπα 9 υλικά κι ανακατέψτε τα επάνω στη φωτιά 10′, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Ρίξτε το κρασί και το ξίδι, σκεπάστε και σιγοβράστε τη μαρινάτα για 30′.

Αφήστε τη να κρυώσει. Αφαιρέστε τα κρεμμύδια, τα δαφνόφυλλα και τα γαρίφαλα και περιχύστε με τη μαρινάτα αυτή τα κομμάτια του κρέατος, που έχετε τοποθετήσει σ’ ένα πήλινο σκεύος. Σκεπάστε το κι αφήστε το για 24 ώρες στο ψυγείο.

Βγάλτε το κρέας από τη μαρινάτα κι αφήστε το να στραγγίσει σε τρυπητό. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει και σωτάρετε μέσα σ’ αυτό το κρέας. Ρίξτε το κρασί, τον ζωμό κρέατος, το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο, τα σκόρδα, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.

Σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με λίγη σάλτσα. Κατεβάστε το από τη φωτιά. Βγάλτε τα κομμάτια του κρέατος σε ζεστή πιατέλα και διατηρήστε τα ζεστά σε χαμηλό φούρνο. Αφαιρέστε τα από τη σάλτσα και πετάξτε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα φύλλα δάφνης. Την υπόλοιπη περάστε την από μύλο λαχανικών ή στο μπλέντερ και κατόπιν από λεπτή σίτα, να γίνει λεία. Περιχύστε μ’ αυτήν τα κομμάτια του κρέατος και συνοδέψτε το με χυλοπίτες.

Πουτρίδα (Κεφαλονιά)

Υλικά:

1 κιλό χοιρινό ψαχνό από σπάλα
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 φλ. λάδι
Αλάτι – πιπέρι
1 μέτριο λάχανο περίπου 1 κιλό
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
2 μικρές καυτερές πιπεριές αποξηραμένες

Εκτέλεση:

Kόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Σε κατσαρόλα βάζετε το κρεμμύδι με λίγο νερό να βράσει, προσθέτετε το λάδι και ανακατεύετε μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Βάζετε το κρέας ανακατεύοντας για λίγα λεπτά να σωταριστεί ελαφρώς. Προσθέτετε ζεστό νερό και αφήνετε το κρέας σε μέτρια φωτιά να βράσει. Στο διάστημα αυτό καθαρίζετε το λάχανο αφαιρώντας τα χοντρά μέρη του, και κόβετε σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Όταν το κρέας κοντεύει να βράσει προσθέτετε αλάτι λίγο πιπέρι και βράζετε για λίγο. Φροντίζετε να έχει μείνει με αρκετή σάλτσα.

Το βγάζετε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνετε για λίγο σε μια πιατέλα. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το λάχανο ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε την πάπρικα και τις καυτερές πιπεριές ή το μπούκοβο, αν θέλετε

Ανακατεύετε ξανά και προσθέτετε πάνω από το λάχανο το κρέας και αφήνετε να βράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.

Γιαπράκια (Κοζάνη)


Υλικά:

500 γρ μοσχαρίσιος κιμας
500 γρ χοιρινός κιμάς
1 φλ. ρύζι
1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο στον τρίφτη
Aλάτι – Πιπέρι
Κόκκινο πιπέρι
Μπούκοβο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 φλ. κρασί μαύρο ή κόκκινο
Χυμός απο 1 λεμόνι
1 κ.σ. φυτίνη
Αρμιά ή λάχανο ζεματισμένο
Πελτές

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο σκεύος. Παίρνετε τα φύλλα από το λάχανο και τα κόβετε στο μέγεθος που θέλετε να κάνετε τα γιαπράκια.

Βάζετε γέμιση και τυλίγετε το φύλλο σφιχτά (σαν ντολμάδες). Αραδιάζετε τα γιαπράκια σε σειρές σε μια κατσαρόλα. Στον πάτο της κατσαρόλας βάζετε το σκληρό μέρος απ το λάχανο, για να μη κολλήσουν τα γιαπράκια.

Διαλύετε σε νερό πελτέ ντομάτας ανάλογα με πόσο κόκκινα τα θέλετε και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Στύβετε ένα λεμόνι και ρίχνετε λίγη φυτίνη και λάδι. Σκεπάζετε τα γιαπράκια με φύλλα από το λάχανο, ρίχνετε νερό και τα αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.

Θα είναι έτοιμα μόλις μαλακώσουν τα φύλλα απ το λάχανο.

Καρβαβίτσα (Θράκη)

Υλικά:

Χοιρινά έντερα
1 συκωταριά χοιρινή πλήρης (συκώτι, πνευμόνι, καρδιά, σπλήνα)
1 κιλό κρέας χοιρινό
3 μεγάλα πράσσα ψιλοκομμένα
Φλούδα από μισό πορτοκάλι ψιλοκομμένη
2 πιπεριές κόκκινες τσούσκες ψιλοκομμένες
2 κ. σ. σπυριά μπαχάρι
2 κ. σ. σπυριά μαύρο πιπέρι
3 κ. σ. κόκκινο γλυκό πιπέρι σκόνη
2 κ. σ. αλάτι
1/2 φλ. ρύζι

Eκτέλεση:

Πλένετε πολύ καλά τα έντερα. Πλένετε καλά την συκωταριά, την ζεματάτε, πετάτε τα περιττά λίπη και την κόβετε κομματάκια περίπου 2×2 ή και λίγο μεγαλύτερα.

Βράζετε λίγο το χοιρινό κρέας και το κόβετε σε αντίστοιχα μικρά κομματάκια. Βάζετε όλα τα υλικά μαζί σε μια μεγάλη λεκάνη και τα ανακατεύετε καλά, προσθέτετε νερό για να είναι σχετικά υδαρής η γέμιση και με την βοήθεια ενός χωνιού γεμίζετε τα έντερα ένα-ένα δένοντας τις άκρες με κλωστή.

Βάζετε τα γεμάτα έντερα κυκλικά σε μεγάλη κατσαρόλα και τα βράζετε σε ελαφρά αλατισμένο νερό που τα σκεπάζει καλά, σιγά-σιγά για 5-6 ώρες σε χαμηλή φωτιά, κάνοντας με μια οδοντογλυφίδα τρύπες στα έντερα (μόλις πάρουν βράση) για να μην σκάσουν και διαλυθεί η γέμιση στην κατσαρόλα.

Παλιά την καρβαβίτσα την έβραζαν πάνω στην σόμπα όλη νύχτα με χαμηλή φωτιά σιγ- σιγά. Τα μυρωδικά και μπαχαρικά μπορείτε να τα αυξομειώσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας σε έντονη ή απαλή γεύση. Το σωστό είναι πικάντικη καυτερή γεύση με έντονη μυρωδιά μπαχαρικών. Γευστικά ταιριάζει πολύ με σαλάτα λάχανο τουρσί.

ourlife.gr

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές24 δευτερόλεπτα ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές42 λεπτά ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές16 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές18 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές20 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές22 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές24 ώρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές5 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές5 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Exit mobile version