Συνταγές
Πάντα ωραία και λαχταριστά!! ΣΠΙΤΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλο και 600 γρ αλεύρι μισό σκληρό κίτρινο και μισό για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη ή μελι
2 κουταλάκια γλ αλάτι
6 με 7 κουταλιες ελαιόλαδο
Νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου1100 ml )
Μια κουταλιά πετιμέζι αραιωμένο σε λίγο νερό για επάλειψη
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ριχνουμε το αλεύρι και το αλάτι στη λεκάνη και ανακατεύουμε .
Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ριχνουμε χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το λάδι.
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε να διαλυθεί και σιγά σιγά τραβάμε από τα πλάγια το αλεύρι ,κατόπιν ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι μαλακό και λείο.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μια ώρα περίπου να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει το βάζουμε στο τραπεζι και το χωρίζουμε σε μπαλάκια ,τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν .
Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε με τα χέρια σαν πιτούλα και μετά ρολαρουμε σε μακρόστενο σχήμα, τα βάζουμε στο ταψί με χαρτί ψησίματος .
Τα άφησα να φουσκώσουν και τα άλειψα με το αραιωμένο πετιμέζι, πασπάλισα με σουσάμι και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς αέρα για 15 λεπτά και 15 λεπτά μόνο αντιστάσεις .
Στον πάτο του φούρνου βάζω ένα σκεύος με καυτό νερό όση ώρα ψήνονται.
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.