Συνταγές
Σπιτικές σταφίδες.. καμία σχέση η γεύση τους με του εμπορίου
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Gogo Samiou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Σταφύλια σουλτανίνα
4 κουταλιές της σούπας στάχτη
2 κουταλιές της σούπας λάδι ελαιόλαδο
1,5 λίτρο νερό
Καμιά δεκαριά δαφνόφυλλα για το φούρνισμα
Εκτέλεση
Διαλέγουμε γερά και όμορφα σταφύλια τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Σε κατσαρόλα βράζουμε το ενάμιση λίτρο νερό με την στάχτη αφήνουμε να βράσει περίπου ένα τέταρτο και ξαφρίζουμε στην συνέχεια σουρωνουμε τέσσερις-πέντε φορές.
Μέσα σε αυτό το ζουμί ανακατεύουμε το λάδι και γίνετε η (Αλισίβα )..βουτάμε τα σταφύλια σε αυτη και τα τοποθετούμε σε ταψί… αφού έχουμε πρώτα βάλει από κάτω χαρτί κουζίνας.
Σκεπάζουμε με το τούλι και περιμένουμε μερικές εβδομάδες σε καυτό και πολυ ήλιο μέχρι να ξεραθούν… Ανά δύο με τρεις ημέρες γυρίζουμε τα σταφύλια μας.
Όταν πια θα έχουν γίνει οι σταφίδες θα τις βγάλουμε από το τσαμπί τους Θα τις βάλουμε σε ένα μεγάλο μπολ να τις πλύνουμε λίγο γιατί σίγουρα μπορεί να έχει και σκόνη μετά από 2 εβδομάδες και μετά θα τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί με μπόλικα δαφνόφυλλα και θα τις ψήσουμε στο φούρνο στους 120 βαθμούς ίσα να πάρουν όμορφο χρώμα για να κάνουμε μία ωραία κορα απ έξω. Θα γίνουν σαν του εμπορίου αλλά με περισσότερη νοστιμιά.
Θα φυλάξουμε σε μεταλλικό κουτάκι και θα παίρνει η μπουμπού το χειμώνα στο σχολείο μας και θα φτιάχνουμε μαζί ωραία σταφιδόψωμα μίας και τα λατρεύει… Και του χρόνου να είμαστε καλά και να έχει καλό χειμώνα όλος ο κόσμος.!!! Αυτός που δεν θέλει να βάλει στάχτη μπορεί να ανακατέψει μία πολύ καλά γεμάτη κουταλιά της σούπας ποτάσα με προτάσα φτιάχνονται και του εμπορίου.
Η Συνταγή είναι από Gogo Samiou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.