Συνταγές
Σπιτικά ρολό με κανέλα!
Ξεκινάμε την συνταγή, ρίχνοντας σε ένα βαθύ πιάτο το 1/4 μίας κούπας με ζεστό νερό. Κατόπιν προσθέτουμε στο νερό την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε απλώνοντας στο πιάτο την μαγιά. Αυτό πρέπει να γίνει ώστε η μαγιά να αντιδράσει σωστά με την ζάχαρη και να είναι έτοιμη για την υπόλοιπη συνταγή. Θα αφήσουμε το πιάτο με την μαγιά για περίπου 4 λεπτά ώστε να δοθεί χρόνος στη μαγιά να φουσκώσει.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα στο οποίο η μαγιά ωριμάζει, θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, στην παρασκευή της ζύμης. Στο μπολ ενός μίξερ θα βάλουμε, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, το αυγό που θα το έχουμε σπάσει και αδειάσει πρώτα σε μία ξεχωριστή κούπα, λίγο εκχύλισμα βανίλιας και την ζάχαρη. Θα τα ανακατέψουμε για 1 έως 2 λεπτά.
Αδειάζουμε στη συνέχεια το πιάτο με την μαγιά στο μπολ και ανακατεύουμε για λίγο. Σβήνουμε το μίξερ και προχωράμε στο επόμενο βήμα.
Στο πιάτο με το αλεύρι θα προσθέσουμε το αλάτι και θα τα ανακατέψουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι. Θα αδειάσουμε στο μπολ του μίξερ την μισή ποσότητα του πιάτου και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα τα υλικά στο μπωλ. Σβήνουμε το μίξερ και με την σπάτουλα μαζεύουμε το υλικό στα μέσα του μπολ. Αδειάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι από το πιάτο και ανακατεύουμε ξανά σε μικρή ταχύτητα.
Όταν το μείγμα στο μπώλ έχει γίνει ομοιόμορφο, θα αυξήσουμε την ταχύτητα του μίξερ και θα ανακατέψουμε για περίπου 5 λεπτά.
Όσο το μείγμα ανακατεύεται, παίρνουμε ένα μπολ και το λαδώνουμε με ένα λάδι κατά προτίμηση όχι αρωματικό.
Όταν θα περάσουν 5 λεπτά περίπου, θα σβήσουμε το μίξερ και θα βάλουμε την ζύμη στο τραπέζι, πλάθοντάς την με τα χέρια μας για λίγο σαν μπάλα. Βάζουμε την ζύμη αυτή στο μπολ που λαδώσαμε, την γυρίζουμε λίγο για να λαδωθεί καλά και με το πινέλο την λαδώνουμε ακόμα λίγο στην επιφάνειά της.
Θα καλύψουμε τώρα το μπολ με μεμβράνη και θα το αφήσουμε σε ένα ζεστό μέρος του δωματίου για περίπου μιάμισυ έως δύο ώρες ή έως ότου να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.
Στην συνέχεια και αφού η ζύμη έχει σχεδόν διπλασιαστεί, θα την αδειάσουμε ανάποδα στο τραπέζι το οποίο έχουμε αλευρώσει λίγο και με ένα κουτάλι θα πασπαλίσουμε λίγο ακόμα αλεύρι στην επιφάνεια της ζύμης.
Στη συνέχεια, θα απλώσουμε με τα χέρια μας την ζύμη και κατόπιν με τη βοήθεια του πλάστη θα την ανοίξουμε σε διαστάσεις περίπου 40 εκ. δηλαδή λίγο μεγαλύτερο από την διάσταση της λαμαρίνας που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο. Συνιστάται ένα ταψί περίπου 30 εκ. Η ζύμη δηλαδή, θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από το ταψί.
Το επόμενο βήμα είναι να απλώσουμε με την σπάτουλα το λιωμένο βούτυρο ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της ανοιγμένης ζύμης.
Σε ένα μπολ θα ανακατέψουμε την κρυσταλλική και την καστανή ζάχαρη μαζί με την κανέλα με ένα κουτάλι και όταν το μίγμα αυτό θα είναι ομοιόμορφο θα το απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Τώρα, θα πιάσουμε προσεκτικά με τα χέρια μας την μεγάλη πλευρά της ζύμης και θα την τυλίξουμε σιγά σιγά δημιουργώντας έτσι ένα ρολό. Λίγο πριν το τέλος της ζύμης θα αλείψουμε με λίγο νερό την άκρη με σκοπό να μην πέφτουν τα υλικά στην άκρη του τυλίγματος, και στεγανοποιώντας κάπως το ρολό.
Αφού το έχουμε τυλίξει σαν ρολό, θα κόψουμε λίγο τις δύο άκρες ώστε να είναι κομμένο συμμετρικά.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε περίπου 16 ίσα κομμάτια. Για να γίνει αυτό σωστά είναι καλό να κόψουμε πρώτα το ρολό στη μέση και κατόπιν πάλι στη μέση και συνεχίζοντας έτσι θα δημιουργήσουμε 16 ίσα κομμάτια από το ρολό της ζύμης.
Αλείφουμε καλά με βούτυρο το ταψί και βάζουμε τα κομμάτια της ζύμης με την κομμένη τους πλευρά να ακουμπάνε τον πάτο του ταψιού. Θα καλύψουμε με μεμβράνη το ταψί και θα το αφήσουμε σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα ή έως ότου να φουσκώσουν καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς περίπου.
Αφού περάσει αυτός ο χρόνος φουσκώματος, θα αλείψουμε με το πινέλο και με το βούτυρο τα κομμάτια από το ρολό και θα τα βάλουμε να ψηθούν για περίπου 30 λεπτά έως ότου φουσκώσουν και να αποκτήσουν ένα χρυσαφί-καφετί χρώμα.
Ενώ τα ρολάκια ψήνονται, περνάμε στο επόμενο βήμα, της παρασκευής του στολίσματος. Για να γίνει αυτό θα ρίξουμε στο μπολ του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το γάλα το οποίο θα προσθέσουμε αργότερα. Χτυπάμε λοιπόν τα υλικά στο μίξερ, και όταν η ζάχαρη λιώσει θα αρχίσουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα με ένα κουτάλι. Όταν το μείγμα θα έχει γίνει ομοιόμορφο, θα το ανακατέψουμε για λίγο ακόμα με την σπάτουλα.
Το επόμενο και τελευταίο βήμα είναι να αδειάσουμε το περιεχόμενο του μπολ, σε όλη την επιφάνεια των ρολό και με την σπάτουλα το απλώνουμε ακόμα πιό ομοιόμορφα καλύπτοντάς τα.
Μετά και από αυτό, η συνταγή μας έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Καλή απόλαυση!