Connect with us

Συνταγές

Σπιτικά ρολό με κανέλα!

Published

on

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά
1 πακέτο μαγιά
¾ της κούπας γάλα πλήρες
¼ της κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
¼ της κούπας νερό, ζεσταμένο στους 115 βαθμούς
¼ της κουταλιάς του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 αυγό
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
¼ της κούπας ανάλατο βούτυρο λιωμένο
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ της κούπας λιωμένο βούτυρο για την επάλειψη τους πριν το ψήσιμο
Για την γέμιση
1/3 της κούπας ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
¾ της κούπας καστανή ζάχαρη
¼ της κούπας κρυσταλλική ζάχαρη
1 1/2 κουτάλα κανέλα
Για το στόλισμα
¼ της κούπας κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτάλα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/4 κούπες ζάχαρη άχνη
½ κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 έως 4 κουτάλες ζεστό γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε την συνταγή, ρίχνοντας σε ένα βαθύ πιάτο το 1/4 μίας κούπας με ζεστό νερό. Κατόπιν προσθέτουμε στο νερό την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε απλώνοντας στο πιάτο την μαγιά. Αυτό πρέπει να γίνει ώστε η μαγιά να αντιδράσει σωστά με την ζάχαρη και να είναι έτοιμη για την υπόλοιπη συνταγή. Θα αφήσουμε το πιάτο με την μαγιά για περίπου 4 λεπτά ώστε να δοθεί χρόνος στη μαγιά να φουσκώσει.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα στο οποίο η μαγιά ωριμάζει, θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, στην παρασκευή της ζύμης. Στο μπολ ενός μίξερ θα βάλουμε, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, το αυγό που θα το έχουμε σπάσει και αδειάσει πρώτα σε μία ξεχωριστή κούπα, λίγο εκχύλισμα βανίλιας και την ζάχαρη. Θα τα ανακατέψουμε για 1 έως 2 λεπτά.

Αδειάζουμε στη συνέχεια το πιάτο με την μαγιά στο μπολ και ανακατεύουμε για λίγο. Σβήνουμε το μίξερ και προχωράμε στο επόμενο βήμα.

Στο πιάτο με το αλεύρι θα προσθέσουμε το αλάτι και θα τα ανακατέψουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι. Θα αδειάσουμε στο μπολ του μίξερ την μισή ποσότητα του πιάτου και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα τα υλικά στο μπωλ. Σβήνουμε το μίξερ και με την σπάτουλα μαζεύουμε το υλικό στα μέσα του μπολ. Αδειάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι από το πιάτο και ανακατεύουμε ξανά σε μικρή ταχύτητα.

Όταν το μείγμα στο μπώλ έχει γίνει ομοιόμορφο, θα αυξήσουμε την ταχύτητα του μίξερ και θα ανακατέψουμε για περίπου 5 λεπτά.

Όσο το μείγμα ανακατεύεται, παίρνουμε ένα μπολ και το λαδώνουμε με ένα λάδι κατά προτίμηση όχι αρωματικό.

Όταν θα περάσουν 5 λεπτά περίπου, θα σβήσουμε το μίξερ και θα βάλουμε την ζύμη στο τραπέζι, πλάθοντάς την με τα χέρια μας για λίγο σαν μπάλα. Βάζουμε την ζύμη αυτή στο μπολ που λαδώσαμε, την γυρίζουμε λίγο για να λαδωθεί καλά και με το πινέλο την λαδώνουμε ακόμα λίγο στην επιφάνειά της.

Θα καλύψουμε τώρα το μπολ με μεμβράνη και θα το αφήσουμε σε ένα ζεστό μέρος του δωματίου για περίπου μιάμισυ έως δύο ώρες ή έως ότου να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.

Στην συνέχεια και αφού η ζύμη έχει σχεδόν διπλασιαστεί, θα την αδειάσουμε ανάποδα στο τραπέζι το οποίο έχουμε αλευρώσει λίγο και με ένα κουτάλι θα πασπαλίσουμε λίγο ακόμα αλεύρι στην επιφάνεια της ζύμης.

Στη συνέχεια, θα απλώσουμε με τα χέρια μας την ζύμη και κατόπιν με τη βοήθεια του πλάστη θα την ανοίξουμε σε διαστάσεις περίπου 40 εκ. δηλαδή λίγο μεγαλύτερο από την διάσταση της λαμαρίνας που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο. Συνιστάται ένα ταψί περίπου 30 εκ. Η ζύμη δηλαδή, θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από το ταψί.

Το επόμενο βήμα είναι να απλώσουμε με την σπάτουλα το λιωμένο βούτυρο ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της ανοιγμένης ζύμης.

Σε ένα μπολ θα ανακατέψουμε την κρυσταλλική και την καστανή ζάχαρη μαζί με την κανέλα με ένα κουτάλι και όταν το μίγμα αυτό θα είναι ομοιόμορφο θα το απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.

Τώρα, θα πιάσουμε προσεκτικά με τα χέρια μας την μεγάλη πλευρά της ζύμης και θα την τυλίξουμε σιγά σιγά δημιουργώντας έτσι ένα ρολό. Λίγο πριν το τέλος της ζύμης θα αλείψουμε με λίγο νερό την άκρη με σκοπό να μην πέφτουν τα υλικά στην άκρη του τυλίγματος, και στεγανοποιώντας κάπως το ρολό.

Αφού το έχουμε τυλίξει σαν ρολό, θα κόψουμε λίγο τις δύο άκρες ώστε να είναι κομμένο συμμετρικά.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε περίπου 16 ίσα κομμάτια. Για να γίνει αυτό σωστά είναι καλό να κόψουμε πρώτα το ρολό στη μέση και κατόπιν πάλι στη μέση και συνεχίζοντας έτσι θα δημιουργήσουμε 16 ίσα κομμάτια από το ρολό της ζύμης.

Αλείφουμε καλά με βούτυρο το ταψί και βάζουμε τα κομμάτια της ζύμης με την κομμένη τους πλευρά να ακουμπάνε τον πάτο του ταψιού. Θα καλύψουμε με μεμβράνη το ταψί και θα το αφήσουμε σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα ή έως ότου να φουσκώσουν καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς περίπου.

Αφού περάσει αυτός ο χρόνος φουσκώματος, θα αλείψουμε με το πινέλο και με το βούτυρο τα κομμάτια από το ρολό και θα τα βάλουμε να ψηθούν για περίπου 30 λεπτά έως ότου φουσκώσουν και να αποκτήσουν ένα χρυσαφί-καφετί χρώμα.

Ενώ τα ρολάκια ψήνονται, περνάμε στο επόμενο βήμα, της παρασκευής του στολίσματος. Για να γίνει αυτό θα ρίξουμε στο μπολ του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το γάλα το οποίο θα προσθέσουμε αργότερα. Χτυπάμε λοιπόν τα υλικά στο μίξερ, και όταν η ζάχαρη λιώσει θα αρχίσουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα με ένα κουτάλι. Όταν το μείγμα θα έχει γίνει ομοιόμορφο, θα το ανακατέψουμε για λίγο ακόμα με την σπάτουλα.

Το επόμενο και τελευταίο βήμα είναι να αδειάσουμε το περιεχόμενο του μπολ, σε όλη την επιφάνεια των ρολό και με την σπάτουλα το απλώνουμε ακόμα πιό ομοιόμορφα καλύπτοντάς τα.

Μετά και από αυτό, η συνταγή μας έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Καλή απόλαυση!

Καλή επιτυχία!
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές49 λεπτά ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές2 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές16 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές18 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές20 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές22 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές5 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές5 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Exit mobile version