Συνταγές
Σιτάρι το δικό μας επιδόρπιο! Κάντο όπως στα Επτάνησα – σπερνα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Βουλα Πολυζου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό Σιτάρι
1/2 κιλό Σουσάμι καβουρδισμένο
1/2 κιλό αμύγδαλα ξεφλούδισμενα και ψημένα στο γκριλ κομμένα στη μέση
250 γρ καρύδια κομμένα σε κομματάκια
3 ρόδια τούς σπόρους
8 φρυγανιές τριμμένες στο μουλτι
3 βανιλιες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζω το σιτάρι αφού το πλύνω πολλά νερά για 10 λεπτά στη χύτρα.
Κλείνω και αφήνω για άλλα δέκα λεπτά όπως είναι κλειστή.
Ανοίγω πλένω πολλά νερά να φύγει η κόλα του
Σουρωνω και αφού φύγουν τα πολλά υγρά απλώνω σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο μέχρι να στεγνώσει καλά.
Ρίχνω ΌΛΑ τα υλικά και ανακατεύω καλά να πάνε παντού τα υλικά.
Δεν ρίχνω ζάχαρη για να μην κόψει νερό ο καθένας ρίχνει όσο θέλει.
Αποθηκεύω και στην κατάψυξη και όταν θέλω βγάζω από το βράδυ και είναι σα ΝΑΤΟ έφτιαξα εκείνη την ώρα ΣΟΎΠΕΡ Για ΠΡΩΪΝΌ
Η Συνταγή είναι από Βουλα Πολυζου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Sofia Lefkada
Κόλυβα για τις κηδείες:
Κανουμε σιταρι αλλα διαφορετικο. Δεν βαζουμε ροδι κουφετακια και χρωματιστα κτλπ. Στα σπερνα βαζουμε ροδι μπολικο, χρωματιστα κουφετακια,ζαχαρη κατα βουληση (οχι αχνη), σισαμι,σταφιδες( μαυρη,ασπρη) αμυγδαλα ασπρισμενα και μαντολες,καρυδια και σλιγο κανελογαρουφαλα σκονη.
Εχουν πολυ γιορτινη εικονα.
Το ζουμι το κανουμε κουρκουτι , Με αλευρι λαδι και λιγο σιταρι μεσα.
Επτανησιακα εθιμα..