Συνταγές
Αγαπημένο γλυλάκι νηστίσιμο σάμαλι χωρίς γιαούρτι με πλούσια γεύση
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Τόλης Καλφόπουλος– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1/2 φλ. ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες σόδα μαγειρική
1½ φλ. χυμό από πορτοκάλι
1 φλ. καλαμποκέλαιο
1/2 φλ. νερό
ξύσμα από 2 μέτρια λεμόνια
3/4 κ.γλ. κοφτό μαστίχα σκόνη
1 βανίλια
2 πρέζες αλάτι
Για το σιρόπι
2½ φλ. νερό
3 φλ. ζάχαρη
το χυμό από 1/2 λεμόνι
1 φλούδα από λεμόνι και πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το παραδοσιακό νηστίσιμο σάμαλι χωρίς γιαούρτι, ανακατεύουμε πρώτα το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι. Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υγρά υλικά για το γλυκό. Βάζουμε μαζί χυμό, νερό, λάδι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Βροχηδόν προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα υλικά.
Ανακατεύουμε να βραχούν τα υλικά και να σπάσει κάθε κόμπος σιμιγδαλιού που δημιουργείται μόλις ενωθεί το σιμιγδάλι με τα υγρά.
Αδειάζουμε σε ένα μικρο λαδωμένο πυρέξ. Και το νηστίσιμο σάμαλι, όπως και το κανονικό παραδοσιακό πολίτικο σάμαλι δεν πρέπει να έχουν ύψος πάνω από 3 εκατοστά όταν μπουν στο ταψί. Ισιώνουμε την επιφανεια του σφιχτού χυλού με ένα κουτάλι.
Σκεπάζουμε το γλυκό κι αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα και να ποτίσει καλά το σιμιγδάλι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντινστάσεις, στους 170 °C στην κάτω σχάρα για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά το σαμάλι.
Όταν θα σιροπιάσουμε το σάμαλι, πρέπει το γλυκό να είναι καυτό και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.
Αφήστε το γλυκό να σταθεί μια νύχτα να τραβήξει το σιρόπι. Μην το κόψετε πριν στεγνώσει το σιρόπι και ποτίσει καλά, γιατί αφενός θα διαλύεται το κομμάτι του σάμαλι και αφετέρου θα λιμνάζει το σιρόπι στο ταψί.
Για το σιρόπι
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τις φλούδες λεμονι πορτοκάλι σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, όμως από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά το σιρόπι. Βράζουμε το σιρόπι μετρώντας από την ώρα που θα πάρει βράση για 3-4΄, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε 1΄ επιπλέον.
Η Συνταγή είναι από κ. Τόλης Καλφόπουλος– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.