Συνταγές
Απίθανο προζυμένιο καρβέλι ψωμί, ψημένο στη γάστρα
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη
650 γρ αλεύρι γ.ο.χ,
300 γρ. νερό
30 γρ ηλιέλαιο
20 γρ. αλάτι
200 γρ. προζύμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα 250 νερό με τα 550 γρ αλεύρι στο μπολ του μίξερ και ζυμώνουμε για 2 λεπτά και το αφήνουμε για 60 λεπτά σκεπασμένο ( διαδικασία αυτόλυσης ) .Βάζουμε το προζύμι με το υπόλοιπο νερό και το υπόλοιπο αλεύρι τα ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί για 60 λεπτά . Παίρνουμε το πρώτο ζυμάρι και προσθέτουμε το λάδι το αλάτι προσθέτουμε το δεύτερο ζυμάρι και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπόλ σκεπασμένο για 3 ώρες σε ζεστό περιβάλλον καλά σκεπασμένη .
Μετά δίνουμε το σχήμα που θέλουμε .Αλευρώνουμε πολύ καλά και το βάζουμε μεσα σε αλευρωμένο βαμβακερό ύφασμα και όλο αυτό σε πλαστικό μπόλ σε ζεστό μέρος πολύ καλά σκεπασμένο . Αφήνουμε για 6-7 ώρες σε ζεστό μέρος 23- 25 βαθμούς. Προθερμαίνουμε τον φούρνο με την γάστρα μέσα στους 230 βαθμούς .
Τοποθετούμε τη ν ζύμη σε αντικολητικό χαρτί και μετά μέσα στην γάστρα . Ψήνουμε στους 230 βαθμούς για 25-30 λεπτά αφού τα χαράξουμε με ξυραφάκι σκεπασμένη την γάστρα και άλλα 30-35 λεπτά χωρίς καπάκι στους 180 βαθμούς ..
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”