Γλυκα
Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Το γαλακτομπούρεκο είναι διαχρονική αξία. Το έχουμε συνδέσει με ένα σωρό περιστάσεις: με κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια στη γιαγιά, με απογευματινό καφέ και κουβεντούλα, με παρεΐστικες καλοκαιρινές στιγμές μετά το μπάνιο στη θάλασσα… και με πολλά ακόμα. Ένα θεϊκό, τραγανό γαλακτομούρεκο με αφράτη κρέμα και σιρόπι όσο ακριβώς γλυκό χρειάζεται, χωρίς να σε λιγώνει, φτιάχνει για τη «Ραδιοτηλεόραση» (και για εσάς!) ο chef Κωνσταντίνος Μουζάκης.
Υλικά
4 κούπες γάλα
1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος
3 ολόκληρα αυγά και 2 κρόκους
1/2 κούπα ζάχαρη
2/3 κούπας σιμιγδάλι
2 τεμάχια από ξύσμα λεμόνι
φύλλο κρούστας
Σιρόπι
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Mισό λεμόνι
Εκτέλεση
Παίρνουμε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, και την τοποθετούμε πάνω στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να πάρει βράση.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τους κρόκους, και τα χτυπάμε καλά.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το γάλα, ρίχνουμε μέσα τα αυγά και ανακατεύουμε συνέχεια.
Μόλις ζεσταθεί πολύ το γάλα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το ξύσμα από το λεμόνι, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να αρχίσει να «δέσει» η κρέμα.
Μόλις βγάλουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα με την κρέμα, ρίχνουμε μέσα το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο για τα φύλλα κρούστας.
Σε ταψί αλείφουμε με βούτυρο παντού με ένα πινέλο και ξεκινάμε την διαδικασία με τα φύλλα.
Ένα-ένα φύλλο το βουτυρώνουμε και το τοποθετούμε ομοιόμορφα μέσα στο ταψί και όταν φτάσουμε σε επτά φύλλα, ρίχνουμε μέσα την κρέμα.
Τα φύλλα που θα περισσεύσουν από το ταψί, τα γυρίζουμε προς τα μέσα.
Συνεχίζουμε με άλλα οκτώ φύλλα βουτυρωμένα πάνω από το ταψί.
Τέλος, κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα φύλλα που περισσεύουν, και με το πινέλο βουτυρώνουμε παντού -ακόμη και στα τοιχώματα του ταψιού.
Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
Το ψήνουμε αμέσως στους 190 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά -πάντα με την επίβλεψή μας.
Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βάζουμε στο μάτι της κουζίνας μέχρι να δέσει το μείγμα.
Μόλις πάρει βράση, μετράμε 7 λεπτά και είναι έτοιμο.
Μόλις ψηθεί το γαλακτομπούρεκο και το βγάλουμε από τον φούρνο, αλείφουμε με το πινέλο από πάνω με λιωμένο βούτυρο γάλακτος.
Ρίχνουμε με μια κουτάλα το ζεστό σιρόπι στο ζεστό γαλακτομπούρεκο, και είναι έτοιμο.
Μόλις αρχίσει να κρυώνει, το σερβίρουμε.