Συνταγές
Παξιμαδάκια με σταφίδες νηστίσιμα που διατηρούνται φρέσκα
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά Συνταγής
3/4 κούπας λάδι – βάλαμε μισή κούπα ηλιέλαιο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο
3/4 κούπας κρασί λευκό ή κόκκινο – βάλαμε λευκό
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
4 κ. γλ. Μπέικιν Πάουντερ
1/2 κ. γλ. σόδα
1/2 κ. γλ. κανέλλα σκόνη
1/4 κ. γλ. γαρίφαλο σκόνη
2 κ. γλ. γλυκάνισο σε σπόρους – μην τους αλέσετε, ούτε να τους σπάσετε σε γουδί
1 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κούπα σταφίδες μαύρες – ή μαύρες και ξανθές μαζί
1 κούπα ζάχαρη η μισή κούπα Στέβια κρυσταλλική σε αναλογία με την ζάχαρη1:2
750 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Προαιρετικό υλικό:
Σουσάμι άσπρο για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου, στις αντιστάσεις.
Μέσα στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τα υγρά υλικά, λάδι, χυμό πορτοκάλι, κρασί.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη η την Στέβια, τις σταφίδες, τον γλυκάνισο, τα μυρωδικά, και ανακατεύουμε, να λιώσει λίγο η ζάχαρη, η Στέβια.
Προσθέτουμε ένα μέρος από το αλεύρι, τη σόδα, το Μπέικιν Πάουντερ, και ανακατεύουμε για να πάνε παντού τα διογκωτικά.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι σιγά-σιγά, με σέσουλα, ανακατεύοντας με το φτερό, μέχρι να το πάρει όλο.
Η ζύμη πρέπει να είναι, σαν αυτή των κουλουριών, δηλαδή να πλάθεται, χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη, και πλάθουμε δύο μεγάλα μακρόστενα κορδόνια (σαν φρατζόλες), τα οποία βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Τα χαράζουμε σε στενόμακρα κομμάτια, πάχους ενός δαχτύλου, με το μαχαίρι, η κόφτη ζύμης, χωρίς όμως να τα ξεχωρίσουμε, άλλα ούτε και να αποκολληθούν, το ένα από το άλλο.
Αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, από πάνω.
Ψήνουμε συνολικά για 50 με 60 λεπτά ως εξής:
Την πρώτη μισή ώρα ψησίματος -και παραπάνω- σε πάνω κάτω αντιστάσεις, στην χαμηλή σχάρα, ανάλογα πόσο σκληρά τα θέλουμε.
Αφού περάσει τα βγάζουμε έξω και τα κόβουμε, με μαχαίρι, σε φέτες μέχρι κάτω, αυτή την φορά.
Αλλάζουμε τον φούρνο, στην λειτουργία του αέρα, ξανά – βάζουμε τα παξιμάδια μέσα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο, για άλλα 20 με 25 λεπτά.
Στον μισό χρόνο τους αλλάζουμε πλευρά για να ροδίσουν και από την άλλη ομοιόμορφα.
Μόλις κρυώσουν εντελώς, τα αποθηκεύουμε, σε αεροστεγή δοχεία.
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!