Συνταγές
Ονειρεμένη μαρμελαδίτσα φράουλα με λίγη ζάχαρη, δροσερή και σπιρτόζικη
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Despina Kotsi – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φράουλες
300γρ. ζάχαρη
1/4 φλ. χυμό λεμόνι (μισό λεμόνι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Οι φράουλες πρέπει να είναι ώριμες αλλά γερές. Τις πλένουμε καλά, κόβουμε τα κοτσάνια τους και τις βάζουμε σε λεκάνη. Τις λιώνουμε με το χέρι.
Τις ρίχνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού.
Τις αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία 105° (η μαρμελάδα πέφτει σε παχύρευστη μάζα από το κουτάλι – δες και υποσημείωση).
Αφού κρυώσει, τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τη φυλάμε στο ντουλάπι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται από τα γούστα σας και το πόσο γλυκές είναι οι φράουλές σας. Έβαλα 1 κιλό με 300γρ. ζάχαρη και μισό λεμόνι χυμό.
Για να ελέγξουμε αν έδεσε η μαρμελάδα:
Βάλτε τρία πιατάκια στην κατάψυξη. Αφού έχει βράσει περίπου 10 λεπτά η μαρμελάδα, βάλτε πάνω στο ένα πιατάκι 1 κ.γ. μαρμελάδα. Βάλτε το ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό.
Βγάλτε το και προσπαθήστε να κάνετε μια γραμμή στη μαρμελάδα, με το δάχτυλό σας.
Αν μπορείτε να κάνετε τη γραμμή χωρίς να προσπαθεί η μαρμελάδα να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη
(Τα άλλα δύο πιατάκια είναι για την περίπτωση που δεν πετύχει το πρώτο. Τότε θα συνεχίσετε με το δεύτερο, μετά από λίγη ώρα)
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από ” Despina Kotsi- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”