Συνταγές
Νόστιμη συνταγή για Πρασόπιτα
Η συνταγή είναι από το κανάλι Andreas Mamoukaris
Υλικά
-1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
-1 πρέζα αλάτι
-1 κ.σ. ξύδι
-2 κ.σ. σπορέλαιο
-1/2 κιλό μαλακό αλεύρι
-7 φρέσκα κρεμμυδάκια περίπου 800 γραμμάρια
-πράσα
-λάδι
-πιπέρι
-400 γραμμάρια φέτα
-2 αβγά
-130 γρ. λιωμένο φυτικό μαγειρικό λίπος
-100 γραμμάρια ηλιέλαιο
-1 κ.γ. μαργαρίνη
-προαιρετικά λίγα μπαστουνάκια γραβιέρα
-σπορέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Θα ξεκινήσουμε την συνταγή μας, ρίχνοντας σε μία λεκάνη 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό, 1 πρέζα αλάτι, 1 κσ. ξύδι και 2 κσ. σπορέλαιο. Ανακατεύουμε λίγο με το χέρι και κατόπιν προσθέτουμε μισό κιλό αλεύρι μαλακό.
Ζυμώνουμε τα υλικά και πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι θα φτιάξουμε δύο μπάλες ζύμης.
Θα σκεπάσουμε κατόπιν τη λεκάνη με μία πετσέτα και θα αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.
Παίρνουμε τα 7 κρεμμυδάκια και τα πράσα και τα ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.
Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Σωτάρουμε για λίγο μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν θα προσθέσουμε και τα πράσα και με τον ίδιο τρόπο θα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και αυτά.
Οταν και τα πράσα είναι έτοιμα, θα βγάλουμε το τηγάνι από την κουζίνα και θα προσθέσουμε επάνω τους λίγο αλάτι, πιπέρι, τα 200 γραμμάρια από την φέτα το τυρί αφού το θρυμματίσουμε με τα χέρια μας, και δύο αυγά. Ανακατεύουμε καλά με τη μαρίζ τα υλικά στο τηγάνι.
Παίρνουμε ξανά τη λεκάνη με τη ζύμη και πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι ξαναζυμώνουμε. Απλώνουμε τη μία μπάλα της ζύμης στο τραπέζι με τον πλάστη. Αφού θα έχουμε ανοίξει αυτό το πρώτο φύλλο ζύμης, θα το βρέξουμε ομοιόμορφα με τα 130 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο και ένα κουτάλι και κατόπιν με τα χέρια μας ώστε το λιωμένο βούτυρο να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια τού φύλλου.
Το επόμενο βήμα, είναι να αρχίσουμε να διπλώνουμε το φύλλο με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε μία λωρίδα ζύμης. Σε κάθε δίπλωμα θα αλείφουμε το φύλλο με το λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια θα διπλώσουμε αυτή τη λωρίδα φύλλου ξανά φτιάχνοντας έτσι μία τετράγωνη σχεδόν μάζα ζύμης, την οποία βάζουμε σε ένα πιάτο και κατόπιν στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
Θα βάλουμε τώρα σε ένα πυρέξ όχι στρογγυλό, 1 κ.γ μαργαρίνη και θα την απλώσουμε σε όλη την επιφάνειά του.
Βγάζουμε την ζύμη που είχαμε στο ψυγείο και με τον πλάστη την ανοίγουμε στις διαστάσεις του πυρέξ, φτιάχνουμε το νέο φύλλο και το βάζουμε στο πυρέξ, απλώνοντάς το, και με τη μαρίζ αδειάζουμε την γέμιση που έχουμε φτιάξει στο τηγάνι. Την απλώνουμε ομοιόμορφα και τρίβουμε από πάνω και επιπλέον 200 γραμμάρια τυρί φέτα.
Παίρνουμε το δεύτερο κομμάτι της ζύμης και το ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο με τον πλάστη. Το απλώνουμε πάνω από τη γέμιση στο πυρέξ, το στρώνουμε με τα χέρια μας σε όλη την επιφάνεια και ρίχνουμε από πάνω λίγα μπαστουνάκια γραβιέρα. Γυρίζουμε τις άκρες των δύο φύλλων της ζύμης στο πυρέξ ώστε να δέσουν μεταξύ τους και αλείφουμε το πάνω φύλλο με λίγο σπορέλαιο.
Με το μαχαίρι κόβουμε σχεδόν μέχρι κάτω την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.
Τέλος, θα βάλουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φοιύρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
Μετά και το ψήσιμο, η πρασόπιτά μας είναι έτοιμη.
Καλή απόλαυση!
Δείτε την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί:
Η συνταγή είναι από το κανάλι Andreas Mamoukaris