Πιτες
Συνταγή με το Έθιμο των Καβαλάρηδων! Η Παραδοσιακή Μπουγάτσα της Παναγίας από την Σιάτιστα Κοζάνης!!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Παναγιά πάντα κοντά μας!! Και του χρόνου με υγεία! Εξαιρετική συνταγή για Μπουγάτσα της Παναγίας τον δεκαπενταύγουστο, πολύ πρωτότυπη και ξεχωριστή!!
Η συνταγή είναι από το κανάλι Bake iT
Υλικά
για το προζύμι
-425 γρ. νερό χλιαρό
-30 γρ. νωπή μαγιά
-250 γρ. αλεύρι σκληρό
για τον άρτο
-100 γρ. ελαιόλαδο
-100 γρ. ζάχαρη άχνη
-1 1/2 κτγ. κανέλα σκόνη
-1/2 κτγ. γαρύφαλλο σκόνη
-1 κτγ. αλάτι
-750 γρ. αλεύρι σκληρό
για το πασπάλισμα
-ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε την συνταγή με την παρασκευή του προζυμιού. Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το νερό, τη μαγιά και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα έως ότου να πήξει ελαφρώς το μίγμα. Σκεπάζουμε κατόπιν το μπωλ με μεμβράνη και το αφήνουμε για ένα βράδυ.
Την επόμενη ημέρα, ξεκινάμε την παρασκευή του άρτου. Στον κάδο ενός μίξερ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρι άχνη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε με το σύρμα. Συνεχίζουμε αδειάζοντας στον κάδο, το αλεύρι ανακατεμένο με το αλάτι και το προζύμι. Ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας τον γάντζο του μίξερ έως ότου η ζύμη να μην κολλάει στον κάδο.
Οταν σταματήσουμε το μίξερ, ζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια μας και τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπωλ. Σκεπάζουμε το μπωλ με πετσέτα και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει, αφού πρώτα χαράξουμε με ένα μαχαίρι σταυρωτά τη ζύμη.
Κατόπιν, ζυμώνουμε για λίγο ακόμα και βάζουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό ταψί 28 έως 30 εκατοστών, αφού το λαδώσουμε. Με τα χέρια μας στρώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα. Την χαράσουμε σταυρωτά, σκεπάζουμε με μία πετσέτα το ταψί και αφήνουμε για άλλη 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 45 λεπτά.
Αφού βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με ζάχαρι άχνη.
Η μπουγάτσα της Παναγίας είναι Εθιμικό ψωμί με στολίδια από ζυμάρι και αμύγδαλα . Συνήθως φτιάχνουν επάνω στο ψωμί το άλογο, τον καβαλάρη, λουλούδια κ.α !!
Δες στο παρακάτω βίντεο όλα τα βήματα για να εκτελέσεις την πιο νόστιμη συνταγή για “Μπουγάτσα της Παναγίας”
Μην ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στο κανάλι.
Η συνταγή είναι από το κανάλι Bake iT