Συνταγές
Απλά καταπληκτικός μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο – ένα αριστούργημα
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Laureta Cenkaj Hamataj-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά :
Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι γοχ
5 αυγά
1 νεροπότηρο γάλα
1 νεροπότηρο ηλιέλαιο
2 κ.τ.σ χυμό λεμόνι
1 κ.τ.γ αλάτι
1 κ.τ.σ ζάχαρη
1κ Νισεστε για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
1 κιλό καρύδια μικροκομμένα
600γρ Βούτυρο
Για το σιρόπι:
2 κιλά ζάχαρη
1.5 λίτρο νερό
Χυμό από ένα λεμόνι
3 βανίλιες
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε για 20λεπτα και το αφήνουμε το ζυμάρι να κάτσει 3 ώρες. Παίρνουμε το ζυμάρι το χωρίζουμε σε 8 κομμάτια και το 1 από τα 8 το χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια δηλαδή σύνολο 80 φύλλα. Παίρνουμε τρία μπαλάκια ζυμάρι, τα ανοίγουμε για λίγο το καθένα και ύστερα βάζουμε το ένα πάνω από το άλλο με μπόλικη Νισεστε και με αυτά τα τρία ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο. Συνεχίζουμε με αυτό το τρόπο μέχρι το τέλος. Επίσης να μη ξεχνάμε ανά 3 φύλλα να ρίχνουμε τα καρύδια. Μετα αφού έχουμε λιώσει το βούτυρο αλείφουμε τα φύλλα.
Το ψήνουμε για 10 λεπτά στους 250 και μετά κατεβάζουμε το φούρνο στους 150 και το ψήνουμε για 3 ώρες.
Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε για 20 λεπτά. έπειτα όταν θα σιροπιάσουμε πρέπει να είναι ζεστό το σιρόπι και κρύος ο μπακλαβάς.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Laureta Cenkaj Hamataj-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”