Connect with us

Γλυκα

Μερεντόψωμο

Published

on

merentopswmo

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

ΥΛΙΚΑ
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (3&1/2 φλυτζάνια)
180 ml γάλα (3/4 φλυτζανιού)
2 αβγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
8 γρ. ξηρή μαγιά (1&1/2 κ.γ.)
60 γρ. βούτυρο (3 μεγάλες κουταλιές)
90 γρ. ζάχαρη (1/2 φλυτζανιού)
1 πρέζα αλάτι
8 γρ. baking powder (1&1/2 κ.γ.)
1 κάψουλα βανίλια
200 γρ. πραλίνα φουντουκιού φουντούκια ή άλλους ξηρούς καρπούς για τη διακόσμηση (ανάλατους)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1.Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, και διαλύουμε την ξηρή μαγιά και την ζάχαρη. Αφήνουμε το μίγμα περίπου 2 λεπτά να αφρίσει ελαφρώς. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε πολύ καλά το αλεύρι, το αλάτι, την βανίλια, το baking powder, τους κρόκους του αβγού και το βούτυρο (στην αρχή θα γίνει σαν ψίχουλα ψωμιού λόγω του βούτυρου και μετά πιο ομοιόμορφο στην υφή).

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το μίγμα της μαγιάς με το γάλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε 15 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί το μίγμα, και μετά ζυμώνουμε γύρω στα 5-7 λεπτά μέχρι να έχουμε στα χέρια μας μια ελαστική και απαλή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη σε μέρος προστατευμένο από τα ρεύματα και ελαφρώς ζεστό για περίπου 40 λεπτά, ή όσο χρειαστεί για να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.

2.Εν το μεταξύ ζεσταίνουμε σε μπαιν μαρί ή με άλλο τρόπο την πραλίνα μέχρι να έχει μια ημίρευστη υφή (να μην είναι δηλαδή κρύα ώστε να αλείφεται πιο εύκολα). Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη.

3.Mε τη βοήθεια πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε 4 στρογγυλά και λεπτά φύλλα περίπου ίδια σε μέγεθος. Τα φύλλα μας θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτά. Παίρνουμε ένα στρογγυλό και χαμηλό ταψί (π.χ. για πίτσα), και μετράμε τα φύλλα ώστε να χωράνε σε αυτό.Το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.

4.Απλώνουμε στο αντικολλητικο χαρτί το 1ο φύλλο, στρώνουμε το 1/3 της πραλίνας, τοποθετούμε από πάνω το 2ο φύλλο, αλείφουμε άλλο 1/3 της πραλίνας, κοκ. Στο τέλος θα έχουμε 4 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και ενδιάμεσα την πραλίνα απλωμένη σε ένα λεπτό στρώμα.

5.Τοποθετούμε στο κέντρο των κύκλων της ζύμης ένα ποτήρι, και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι 16 ακτίνες σε ίσες αποστάσεις, ώστε να χωρίσουμε τον κύκλο σε 16 ίσα κομμάτια.

6.Πιάνουμε ανά δύο κομμάτια ζύμης, και τα στρίβουμε μια φορά προς αντίθετη κατεύθυνση. Επαναλαμβάνουμε και με τις 8 δυάδες κομματιών ζύμης, ώστε να σχηματιστεί ένα όμορφο αστέρι όπως αυτό της φωτογραφίας.

7.Γυρνάμε τις εξωτερικές άκρες των «φύλλων» του αστεριού και τα ενώνουμε στο κέντρο, και στη συνέχεια χτυπάμε ελαφρά τα ασπράδια του αβγού με ελάχιστο νερό και αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του αστεριού.

8.Διακοσμούμε τα «φύλλα» με φουντούκια ή άλλους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στην αρχή μόνο στην κάτω αντίσταση (για 10 λεπτά) και στη συνέχεια και με τις 2 αντιστάσεις (πάνω-κάτω).

ΠΗΓΗ

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές10 λεπτά ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές2 ώρες ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές4 ώρες ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές6 ώρες ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές8 ώρες ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές22 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές1 ημέρα ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές1 ημέρα ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα1 ημέρα ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές1 ημέρα ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές4 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Exit mobile version