Συνταγές
Απαραίτητη για το σαρακοστιανό σας τραπέζι – λαγάνα με προζύμι νόστιμη, τραγανή απ΄έξω και αφράτη μέσα
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για 2 λαγάνες:
600 γρ αλεύρι σκληρό ή μισό μισό με γ.ο.χ
150 γρ προζύμι
3κγ ζάχαρη
10 γρ.αλάτι
20 γρ. λάδι
390 – 400γρ . νερό χλιαρό (όχι καυτό)
Για επάλειψη :
Μισό φλ.τσ. νερό χλιαρό
1 κγ μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε καλά, να διαλυθεί το μέλι
Σουσάμι λευκό και μαύρο για πασπάλισμα
Βάζουμε το αλεύρι στην λεκάνη με την ζάχαρη, το αλάτι , ρίχνουμε το νερό, το λάδι και το προζύμι
Αρχίζουμε σιγά σιγά να ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα
Κάνουμε 3-4 διπλώματα ανά μία ώρα
Κόβουμε στα δύο το ζυμάρι, τα τοποθετώ ξεχωριστά σε ελαφρώς λαδωμένα μπωλ και τα βάζουμε στο ψυγείο ολόκληρο το βράδυ
Το επόμενο πρωί βγάζουμε από το ψυγείο και αφήνω 3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου
Αναποδογυρίζουμε το καθένα σε χαρτί ψησίματος και με τις άκρες των δαχτύλων μου ,αφού τα λαδώσω λίγο , την απλώνω σιγά σιγά
Σχηματίζουμε τις χαρακτηριστικές λακουβίτσες, πιέζοντας με τα δάχτυλα
Με ένα πινέλο, απλώνουμε το μείγμα επάλειψης στην επιφάνεια και πασπαλίζω με σουσάμι
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β , στον αέρα, για 20 λεπτά περίπου, ξεχωριστά την κάθε μία
Ότι είναι σπιτικό είναι… και πιο νόστιμο
Η απόλαυση της μαγειρικής δεν τελειώνει ποτέ!
Μαγείρεψε κι εσύ τη συνταγή και θα μας θυμηθείτε – Καλή επιτυχία..
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.