Συνταγές
Είναι πολύ ωραία και ζηλευτή η λαγάνα με προζύμι
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Κατερινα Στεργιου- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
ΥΛΙΚΑ
500 γρ αλεύρι σκληρό ή μισό μισό με γ.ο.χ
120 γρ αναπιασμένο προζύμι( από 40 γρ. Προζύμι+αλεύρι σκληρό+ εμφιαλωμένο νερό)
μια κουταλιά του γλυκού αλάτι
μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο
2 κουταλιές της σούπας λάδι
300 γρ . νερό χλιαρό
Σουσάμι για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το αλεύρι στην λεκάνη με την ζάχαρη, το αλάτι και το γλυκάνισο, σκάβουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε λίγο νερό, το λάδι και το αναπιασμένο προζύμι
Αρχίζουμε σιγά σιγά να ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα, στην αρχή με το νερό και μετά σταδιακά με το αλεύρι προσθέτοντας νερό όσο χρειαστεί ώστε να φτιάξουμε μια ζύμη ούτε πολύ μαλακή ούτε σφιχτή
Την τοποθετουμε σε μια μικρή λεκάνη λίγο λαδωμένη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο
Την διατηρουμε όλη νύχτα στο ψυγείο
Το επόμενο πρωί, την αναποδογυρίζουμε σε χαρτί ψησίματος και με τις άκρες των δαχτύλων μου την απλώνουμε σιγά σιγά
Αν χρειαστεί, λαδώνουμε τις άκρες των δακτύλων μου
Με ένα πινέλο, απλώνουμε λίγο νεράκι στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σουσάμι
Αφήνουμε 30 λεπτά περίπου σε θερμοκρασία δωματίου να ανέβει πάλι λίγο και την ψήνουμε στους 200-220 , στον αέρα για 25-30 λεπτά περίπου
Το αναπιασμένο προζύμι το αφήνουμε , σκεπασμένο καλά ,να διπλασιαστεί 2-3 ώρες και μετά το προσθέτουμε στο αλεύρι
Για να διαλέξεις την επόμενη ξεχωριστή συνταγή για λαγάνασου ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ !
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Κατερινα Στεργιου- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”