Συνταγές
Εξαιρετικό πιάτο γεμάτο από νοστιμιά – κουνέλι ριγανάτο με πολέντα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 κουνέλι 1,6-1,8 κιλά
75 ml ξύδι (3/4 φλυτζ. ελληνικού καφέ)
200 ml ελαιόλαδο (2 φλυτζ. ελληνικού καφέ)
χυμός 1 λεμονιού
1 κ.γλ (φουσκωτό) μυρωδάτη ρίγανη
2 δαφνόφυλλα
4-5 δόντια σκόρδο
Εκτέλεση
Σερβίρουμε με πολέντα ή πατάτες τηγανητές ή πιλάφι.
Τεμαχίζουμε το κουνέλι σε μερίδες, το πλένω και το τοποθετουμε σε ένα μπολ με νερό-να το σκεπάζει- στο οποίο έχουμε διαλύσει ¾ φλυτζανάκι ξύδι.Το αφήνουμε να σταθεί 1-2 ώρες.Μετά το ξεπλένω και το αφήνουμε να στεγνώσει λίγο πάνω σε διπλό χαρτί κουζίνας.
Το αλατίζουμε ελαφρά.Βάζουμε σε πλακερό το λάδι να κάψει ελαφρά, σε μάλλον δυνατή φωτιά. Τοποθετουμε τα κομμάτια του κουνελιού και αφήνουμε να πάρουν χρώμα πριν τα γυρίσουμε . Πασπαλίζουμε με ρίγανη και μαυροπίπερο, ρίχνουμε το σκόρδο και όταν πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε 5 λεπτά και προσθέτουμε ζεστό νερό να φτάνει μέχρι τη μέση των κομματιών, όχι περισσότερο.
Βάζουμε τη δάφνη, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο πολύ σιγανό, ελέγχουμε το αλάτι του, σκεπάζουμε το πλακερό και αφήνουμε να σιγοβράσει και να μαλακώσει το κρέας, περίπου 1 ώρα ανάλογα με το μέγεθος του κουνελιού.Όσο βράζει ελέγχουμε και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε πολύ λίγο νερό. Πρέπει να μείνει με το λάδι του και ελάχιστο ζουμάκι.
Προτίμουμε να σερβίρουμε το κουνελάκι με πολέντα. Είναι ιταλικό καλαμποκάλευρο και την αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ, την έχουν τα περισσότερα.Για να τη φτιάξουμε ακολουθουμε τις οδηγίες πάνω στο σακουλάκι. πχ γρήγορου βρασμού ( instant polenta) και έγραφε δοσολογία 1 μέρος πολέντα 4 μέρη νερό. Υπολόγιζουμε για κάθε άτομο 75 ml πολέντα και 300 ml νερό. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, αλατίζουμε ελαφρά και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε σαν βροχή την πολέντα ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα. Σε 3 λεπτά ήταν έτοιμη. Ξαναδοκίμαζουμε στο αλάτι και πρόσθετουμε λίγο.
Μπορούμε να ανακατέψουμε μέσα τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή άλλο τυρί με χαρακτήρα!
Τη σερβίρουμε αμέσως στα πιάτα γιατί όταν κρυώσει σφίγγει. Περιχύνουμε με το ζουμάκι του κουνελιού και απολαμβάνουμε ένα πολύ νόστιμο πιάτο που θα αρέσει και στα παιδιά!
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.