Connect with us

Ξεχωριστα

Κοτόπουλο: κι όμως έχει οδηγίες χρήσης

Published

on

sweet tea brined chicken sl

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Το κοτόπουλο είναι ένα προϊόν που αρέσει αρκετά σε πολλά παιδιά και τρώγεται και μαγειρεύεται πολύ πιο εύκολα και με περισσότερους τρόπους από το κόκκινο κρέας. Παρ’ όλ’ αυτά, ως ευπαθές προϊόν χρειάζεται ειδική μεταχείριση και αποθήκευση, τόσο πριν το μαγείρεμα, όσο και κατά τη διάρκεια μαγειρέματος και αργότερα ενώ είναι μαγειρεμένο. Παρακάτω θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να εξασφαλίσεις τη μέγιστη ποιότητα και ασφάλεια για το κοτο-φαγάκι σου.

Το κοτόπουλο στο ψυγείο:

Το φρέσκο κοτόπουλο πρέπει να διατηρείται κρύο σε κάθε στάδιο από τη σφαγή μέχρι τη διανομή, ώστε να εμποδίζεται η ανάπτυξη βακτηρίων και να αυξάνεται ο χρόνος ζωής του, ώστε να το καταναλώσεις εσύ και το παιδί σου με ασφάλεια. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι κρύο όταν το αγοράσεις. Στο σπίτι τοποθέτησέ το αμέσως στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 οC ή χαμηλότερα. Μπορείς να το μαγειρέψεις με ασφάλεια μέσα σε 1-2 ημέρες.

Το κοτόπουλο στην κατάψυξη:

Εάν δεν σκοπεύεις να το μαγειρέψεις μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το βάλεις στην κατάψυξη σε θερμοκρασία -17 οC. Σε αυτή τη θερμοκρασία το κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον. Όσο ταχύτερα παγώσει το κρέας τόσο περισσότερο διατηρεί την ελαστικότητά του. Για να εξασφαλίσεις, λοιπόν, τη μέγιστη ποιότητα στο κοτόπουλό σου, θα πρέπει να το μοιράσεις σε μικρές μερίδες πριν το τοποθετήσεις στην κατάψυξη, ώστε να πετύχεις το γρηγορότερο δυνατό πάγωμα. Θα πρέπει να το τυλίξεις με ένα αεροστεγές πλαστικό περιτύλιγμα ή κάποιο δοχείο ή σακούλα κατάψυξης. Με αυτό τον τρόπο θα το προστατέψεις από το έγκαυμα κατάψυξης που προκαλείται από τον αέρα που φτάνει στην επιφάνεια του τροφίμου και αλλοιώνει την ποιότητα της γεύσης και της υφής του.

Και τι γίνεται με την απόψυξη;  

Το ξεπάγωμα του κοτόπουλου μπορεί να γίνει με 3 τρόπους: στο ψυγείο, σε κρύο νερό και στο φούρνο μικροκυμάτων.

Φυσικά, ο πιο ασφαλής τρόπος απόψυξης είναι το ψυγείο, όπου το κοτόπουλο ξεπαγώνει αργά και η θερμοκρασία του δεν φτάνει ποτέ πάνω από το σημείο όπου ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων. Το ξεπάγωμα με αυτό τον τρόπο μπορεί να διαρκέσει 1-2 μέρες. Αφού ξεπαγώσει μπορείς να το διατηρήσεις επιπλέον 1-2 μέρες στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψεις. Αν για κάποιο λόγο μετανιώσεις και δε θέλεις τελικά να το μαγειρέψεις, μπορείς με ασφάλεια να το ξαναβάλεις στην κατάψυξη. Η απόψυξη και η επανα-κατάψυξη μπορεί να γίνει μόνο 1 φορά.

Εάν επιλέξεις την απόψυξη με κρύο νερό θα πρέπει να προσέξεις να βρίσκεται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία, ώστε να μην υπάρχει διαρροή υγρών. Βυθίζεις το κοτόπουλο σε κρύο νερό, το οποίο αλλάζεις κάθε 30 λεπτά για να παραμένει συνεχώς κρύο. Μετά την απόψυξη θα πρέπει να το μαγειρέψεις αμέσως.

Στο φούρνο μικροκυμάτων η ανάπτυξη βακτηρίων είναι πιο πιθανή, αφού κατά τη διάρκεια της απόψυξης ορισμένες περιοχές του κοτόπουλου ζεσταίνονται περισσότερο. Το μαγείρεμα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει άμεσα.Το κοτόπουλο που θα ξεπαγώσεις με το νερό ή στον φούρνο μικροκυμάτων θα πρέπει να το μαγειρέψεις για να το βάλεις ξανά στην κατάψυξη. Δεν συνίσταται η απόψυξη επάνω σε πάγκους ή σε άλλα μέρη εκτός ψυγείου.

Τι θα κάνεις με το μαγειρεμένο κοτόπουλο:

Το κοτόπουλο θα πρέπει να έχει εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 74 oC, για να είναι ασφαλές όταν το τρως. Όταν μαγειρευτεί πρέπει να καταναλωθεί εντός 2 ωρών  αλλιώς θα πρέπει να το κόψεις σε μικρές μερίδες και να το τοποθετήσεις στο ψυγείο σε ρηχά κλειστά δοχεία. Εκεί μπορεί να μείνει μέχρι 3-4 μέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορείς να το φας κρύο ή να το ζεστάνεις ξανά ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία 74 oC. Μπορείς επίσης, να το καταψύξεις και να το καταναλώσεις εντός 4 μηνών.

Τα καμπλοβακτήρια είναι μια ομάδα βακτηρίων που αναπτύσσεται καλύτερα στη θερμοκρασία σώματος των πουλιών, χωρίς να τα κάνουν να νοσούν  και προκαλούν στον άνθρωπο γαστρεντερίτιδα. Τα καμπυλοβακτηρίδια εμφανίζονται στα υγρά του κοτόπουλου και μολύνουν οποιαδήποτε επιφάνεια έρχεται σε επαφή με αυτά (χέρια, αντικείμενα,  τρόφιμα)  και με αυτό τον τρόπο μεταφέρονται στον άνθρωπο, ο οποίος τελικά μπορεί να νοσήσει. Τα περισσότερα κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων είναι αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών ή μόλυνσης κατά την παρασκευή των τροφίμων.

Τι πρέπει να κάνεις για να προστατεύσεις την οικογένειά σου;

  1. Πλύνε και καθάρισε πολύ καλά με σαπούνι όλες τις επιφάνειες κοπής του κοτόπουλου και τα σκεύη που χρησιμοποίησες για την παρασκευή του.
  2. Χρησιμοποίησε ξεχωριστά ξύλα κοπής για το κοτόπουλο.
  3. Πλύνε πολύ καλά τα χέρια σου με σαπούνι.
  4. Ξεχώρισε τα ωμά κοτόπουλα από τα άλλα τρόφιμα.
  5. Κατά την αγορά του τοποθέτησε το κοτόπουλο σε πλαστικές σακούλες, ώστε να προστατεύσεις άλλα τρόφιμα από τυχόν διαρροές και διατήρησέ το κρύο μέχρι να ξαναμπεί στο ψυγείο.
  6. Βάλε το κοτόπουλο στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά του. Έχει βρεθεί ότι η ψύξη μειώνει τον αριθμό των βακτηρίων στο κοτόπουλο.
  7. Μην πλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα, καθώς αυτό είναι πιθανό να εξαπλώσει τα βακτήρια σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας.
  8. Αποθήκευσε το κοτόπουλο στο κάτω μέρος του ψυγείου για να αποτρέψεις οι χυμοί του να στάξουν σε άλλα τρόφιμα.
  9. Καμπυλοβακτηρίδια είναι πιθανό να υπάρχουν στη συσκευασία του κοτόπουλου, οπότε θα ήταν πιο ασφαλές να τοποθετήσεις το κοτόπουλο σε διπλή τσάντα για να μειωθεί ο κίνδυνος επιμόλυνσης.
  10. Το σωστό μαγείρεμα είναι απαραίτητο για την καταστροφή των βακτηρίων. Βεβαιώσου ότι το κοτόπουλό σου έχει ψηθεί πολύ καλά. Μπορείς να σιγουρευτείς ότι είναι καλά ψημένο χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο μαγειρέματος. Βάλε το θερμόμετρο στο παχύτερο μέρος του κοτόπουλου μεταξύ του στήθους και του μηρού και βεβαιώσου ότι η θερμοκρασία έχει φτάσει στους 74 oC τουλάχιστον.

Καλά και κυρίως ασφαλή κοτο-μαγειρέματα!!!

diatrofi.gr

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές13 λεπτά ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές2 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές3 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές18 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές20 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές22 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές24 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές5 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Exit mobile version