Συνταγές
Κοπεγχάγη – ένα πολύ γευστικό σιροπιαστό γλυκό ταψιού που θυμόμαστε από παλιά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η εκτέλεση είναι από κ. Φωτεινή Παρασκευοπουλου– “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλα βυρυτου
( η χειροποίητα φύλλα μπακλαβά )
Βούτυρο λιωμένο ( κλαριφιε) για τα φύλλα 250 γρ
3 κούπες αμύγδαλο χοντρό αλεσμένο
1 κούπα φριγανια τριμμένη
1 κουταλάκι κανελογαρυγαλο.
1.5 κουταλάκι μπέικιν
6 μεγαλα η 7 μετρια αυγά χωρισμένα
1/2 μισό σφηνάκι λικέρ, πικραμύγδαλο είναι το ιδανικό( amaretto di sarono η grand marnier) aλλά οτιδήποτε άλλο λικέρ φρούτου έχουμε μας κάνει εκτός από μέντα, αν δεν έχουμε λικέρ βάζουμε κονιάκ.
Επίσης 1κουταλι πικραμύγδαλο είναι αρκετό, το όποιο αλεθουμε ναι με το κανονικό αμύγδαλο.
1 κούπα ζαχαρι
Ξύσμα από μισο πορτοκαλί και ο χυμός του
Σιρόπι
1 νερό +2 ζαχαρι + χυμό λεμονιού
Το σιρόπι πρέπει να είναι καλά δεμένο
Εκτέλεση
Σε μια λεκανιτσα βάζουμε μαζί τι φρυγανιά με το αμύγδαλο,αλάτι, μπέικιν και κανελογαρυφαλο
Χτυπάμε ξεχωριστά τους κροκους με τη ζαχαρι προσθέτουμε το ξύσμα, χυμό και λικέρ και ανακατεύουμε με το στεγνό μείγμα.
Χτυπάμε σε σφιχτή μαρεγκα τα ασπράδια
Με απαλές κινήσεις διπλώνουμε τη μαρεγκα στο μείγμα . Στρώνουμε 6 καλά βουτυρωμένα φύλλα κάτω ρίχνουμε την γέμιση, γυρνάμε τις άκρες από τα κάτω φύλλα προς τα μέσα και βάζουμε αλλά 6 φύλλα πάνω. Κόβουμε όσο φύλλο βγαίνει έξω από το ταψί.
Χαράζουμε σε μερίδες χωρίς να κόψουμε το κάτω φύλλο. Σε περίπτωση που μας εμεινε βούτυρο το ριχνουμε πάνω από τα φύλλα . Ψήνουμε σε 160 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά με μια ώρα, ανάλογα το φούρνο. Όταν βουτάμε μια οδοντογλυφίδα και βγαίνει καθαρό τότε είναι έτοιμο. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι.
Τιπς. Μπορούμε να ραντίσουμε με λίγο νερό τα φύλλα πριν φουρνήσουμε για να μην σπάνε και γυρνάνε προς τα πάνω μετά το ψήσιμο όταν σιροπιάζουμε
Λίγο κρεμόριο η σταγόνες χυμού λεμονιού βοηθανε να γίνει πιο σφιχτή η μαρεγκα.
Η Συνταγή είναι από κ. “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.