Γλυκα
Καταπληκτικό το γλύκισμα – Σαραγλί παρά πολύ ωραίο και κρατσανιστό
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Εκτέλεση είναι από Iro Flemetaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
*αντικαθιστώντας το βούτυρο με λάδι γίνεται και η νηστίσιμη εκδοχή
500 γρ. φύλλο κρούστας
250 γρ. βούτυρο
180 γρ. καρύδια
2 κ.σ. φρυγανιά
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
Για το σιρόπι
550 γρ. νερό
750 γρ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. χυμό από λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι,
βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, ανακατεύουμε με το σύρμα και αφήνουμε να βράσει για 3′ λεπτά. Προσθέτουμε χυμό από λεμόνι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεσμένα καρύδια, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20/30 εκ. .
Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας, το βουτυρώνουμε καλά, τοποθετούμε ένα άλλο φύλλο επάνω του, τυλίγουμε την μία άκρη στον ψιλό πλάστη και βουτυρώνουμε καλά όλες τις άκρες του φύλλου.
Πασπαλίζουμε με το μείγμα από καρύδια όλο το φύλλο και το τυλίγουμε.
Το πατάμε από τις άκρες να σουφρώσει στη μέση και το βγάζουμε από το πλάστη, τραβώντας το προς μια κατεύθυνση. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε με όλα τα φύλλα κρούστας, άπλωμα, βουτύρωμα, πασπάλισμα, τύλιγμα και σούφρωμα.
Τοποθετούμε τα τυλιγμένα φύλλα στο ταψί μας, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα βουτυρώνουμε καλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, για 45′ λεπτά.
Σιροπιάζουμε το καυτό σαραγλί μας, με το κρύο σιρόπι, το αφήνουμε 4 ώρες να ρουφήξει και σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι από Iro Flemetaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ” – dimitriou mixailidi .