Συνταγές
Πολύ νόστιμα κεράσματα – καρύδες και μουστοκούλουρα με πετιμέζι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Εκτέλεση είναι από Metaxia Kokkinou– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τίς καρυδουλες..
4 αυγά, 1 Κεσεδάκι άχνη ζάχαρη, 2 βανιλιες, 2 βανιλιες, 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ, 3 κεσεδάκια ινδικη καρύδα, 2 κουταλιές βούτυρο εγώ έβαλα λουρμπακ λιωμένο. Και 2 Κουταλιές της σούπας αλεύρι φαρίνα κόκκινη το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Ή μπορεί να πάρει και 3 Κουταλιές.
Πρώτα χτυπάμε αυγά με ζάχαρη, ύστερα ρίχνω το βούτυρο, βανιλιες, κονιάκ, αλεύρι με καρύδα. Ζυμωνουμε για λίγο, παίρνω στο μέγεθος καρυδιού
τοποθετώ σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί από κάτω. Βάζω στο κάθε κομμάτι κερασάκι κομμένο στα δύο και ψήνουμε για 15′ αεροθερμο φούρνο στους 180.
Όμως είναι αφράτα, αφρός. Φυσικά και δεν θέλουν σιρόπι. Όταν κρυώσουν βάζω μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά…. Ένα κέρασμα ιδανικό
Το κεσεδάκι είναι 200 γρμ..
Για τά αφράτα μουστοκούλουρα από πετιμέζι δικό μου…
1 κεσεδάκι πετιμέζι.
1 κεσεδάκι νερό
1 κουταλιά γεμάτη μέλι
Χυμό πορτοκαλιού
1 Κεσεδάκι και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
και 1 λεμόνι , 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, 2 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν παουντερ, 1 μισυ κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης και μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σέ σκόνη. 2 κεσεδάκια βρώμη ολικής άλεσης ή κανονική, 2 κεσεδάκια αλεύρι ολικής άλεσης και το υπόλοιπο αλεύρι γοχ όσο πάρει μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
1 κεσεδάκι καλαμποκελαιο και ελαιόλαδο μισό μισό. Ζυμωνουμε, παίρνουμε ζύμη σέ μπαλάκια, τακτικά βρέχω τά χέρια μου με νερό για να μήν κολαει
κάνω στο τέλος και μια τρύπα στην μέση με το δάκτυλο μου και ψήνουμε για 15′ αεροθερμο φούρνο στους 180. Επίσης μέσα στην ζύμη έβαλα και μισό Κεσεδάκι σταφίδες μαύρες..
Γίνονται αφράτα μουστοκούλουρα, συνταγή πολλών χρόνων από την γιαγιά μου……
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ” – Μάντυ Μπαξιβανη.