Connect with us

Ξεχωριστα

ΚΑΠΡΙΚΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΟΦΥΛΛΑ

Published

on

194eb40069acb56d34d4936cb8ef466d

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Καπρικό είναι το κρέας από αρσενικό γουρούνι (κάπρο) που ψήνουμε στο φούρνο με μια συγκεκριμένη διαδικασία με μικρές παραλλαγές από τόπο σε τόπο και από σπίτι σε σπίτι. Μια συνταγή που βρίσκουμε στην Κρήτη, κυρίως στην περιοχή του Ηρακλείου, από τις εποχές εκείνες που το γουρουνόπουλο το ανάθρεφαν στα σπίτια μαζί με άλλα οικόσιτα ζώα. Το περισσότερο γνωστό έθιμο στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα με το χοιρινό κρέας είναι τα χοιροσφάγια την περίοδο των Χριστουγέννων. Το καπρικό είναι εύκολο στην παρασκευή του και στηρίζεται όπως όλη η κρητική διατροφή στην καλή πρώτη ύλη.

Στο χωριό Γαλατάς του Ηρακλείου έχει καθιερωθεί από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο η «γιορτή καπρικού» το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Το καπρικό του Γαλατά έχει βραβευτεί με το βραβείο «Χρυσή Διάκριση» στο 1Ο Φεστιβάλ Καθημερινής Κρητικής Οικιακής Κουζίνας».

Στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στην Βόνη Ηρακλείου, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια που γίνονται στην καρδιά του καλοκαιριού στην Κρήτη, ο μεζές που προσφέρετε στους πανηγυριώτες παραδοσιακά είναι το καπρικό.

Χιλιάδες προσκυνητών συγκεντρώνονται από όλα τα μέρη του νησιού από την παραμονή και ανήμερα της γιορτής.

Πανηγυριώτικες εικόνες σε όλο το μεγαλείο τους! Από το χωριό έως το μοναστήρι ο δρόμος και από τις δύο πλευρές κατακλύζεται από εκατοντάδες «πραγματευτές» που πωλούν κάθε λογής εμπορεύματα από παιγνίδια για παιδιά, λαμπάδες, εικόνες, καντήλια για τους προσκυνητές…. μέχρι χαλιά, αποξηραμένα λουλούδια… και το καπρικό.

Ομάδες νέων σχηματίζουν τις δικές τους παρέες και προτιμούν να τιμήσουν την γιορτή και να λάβουν την χάρη της Αγίας, προτιμώντας τον παραδοσιακό τρόπο προσέλευσης με τα πόδια.

Βέβαια σε άλλες εποχές που δεν υπήρχαν τα οχήματα, οι προσκυνητές πήγαιναν με γαϊδουράκια και μουλάρια κατά παρέες.
Με πατητές και πολύχρωμα υφάσματα κάλυπταν τα σωμάρια του ζώου και μέσα σε λευκούς ντρουβάδες μετέφεραν τους άρτους στην εκκλησία.

Εποχές που οι άνθρωποι συναντιόταν στον δρόμο και χαιρετούσαν και ευχόταν ο ένας στον άλλο χωρίς να γνωρίζονται «χρόνια πολλά και του χρόνου να ξαναπάτε στην Χάρη Της», σε σχέση με τους σημερινούς πολυάσχολους, νευρικούς, αγχώδης οδηγούς που προσπαθούν με προσπεράσματα να φτάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στον προορισμό τους.

Από το Οροπέδιο Λασιθίου, από τη βόρεια και ανατολική Πεδιάδα, από την απάνω Μεσαρά και από τα γυροχώρια του Ηρακλείου συνήθιζαν να κοιμούνται μέσα στα αμπέλια ή στα γύρω χωράφια και να φεύγουν μετά τον εκκλησιασμό για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Για την εξυπηρέτηση τους στήνονται μικρά καφενεία και πρόχειρα εστιατόρια, ενώ το παραδοσιακό καπρικό στο φούρνο εξυπηρετούσε πολύ κόσμο. Καθώς ήταν στεγνό και ξεροψημένο μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα. Οι προσκυνητές από μακρινές περιοχές το έπαιρναν μαζί τους και το έτρωγαν στο δρόμο κατά παρέες για να κερδίσουν χρόνο και να προλάβουν να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Μια από τις στάσεις που προτιμούσαν ήταν δίπλα στις πηγές του Αποσελέμη, 3-4 ώρες πεζοπορία από την Βόνη, κοντά στον οικισμό Τοίχος και εκεί το απολάμβαναν… μαζί με κρασί.

Πάμε το απολαύσουμε και εμείς μία από τις παραδοσιακές συνταγές με λεμονόφυλλα.

Υλικά

2 κιλά πανσέτα σε χοντρά κομμάτια.
Χοντρό αλάτι
Λενόφυλλα
Φρέσκια ρίγανη

Εκτέλεση

Ζητάμε από το χασάπη μας να κόψει πανσέτα σε χοντρά κομμάτια περίπου 10cm.
Πλένουμε το κρέας και αφήνουμε να στεγνώσει. Αλατίζουμε αρκετά και αφήνουμε περίπου για 3 ώρες.


Τοποθετούμε όσο μπορούμε καλύτερα το εξωτερικό μέρος της πανσέτας (λίπος) να ακουμπάει στα τοιχώματα του ταψιού. Ένα μυστικό που έμαθα για να γίνει ξεροψημένο από έξω και μαλακό μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 2,5 ώρες. Κάποιες συνταγές αναφέρουν ότι προσθέτουμε νερό στο ταψί. Εγώ θα έλεγα ότι δεν χρειάζεται, το κρέας κατεβάζει αρκετά υγρά για να ψηθεί. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί και να αδειάσετε το ταψί όταν στο τέλος έχει ξεροψηθεί.


Πλένουμε τα λεμονόφυλλα και τα αφήνουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν.
Όταν το κρέας μας είναι έτοιμο και έχει ξεροψηθεί βγάζουμε από το φούρνο και άμεσος ρίχνουμε λίγη ρίγανη και σκεπάζουμε με τα λεμονόφυλλα. Κλείνουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο το ταψί και αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου. Με τη θερμότητα θα βγουν τα αρώματα και τα έλαια από τα λεμονόφυλλα και θα αρωματίσουν το κρέας.


Τρώγετε ζεστό αλλά και κρύο είναι ένας εξαιρετικός μεζές.

Καλή επιτυχία!!!

Ευχαριστούμε τον δημοσιογράφο – λαογράφο Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη για τις πληροφορίες για το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη και για το φωτογραφικό υλικό.
Επίσης τον Στέφανο Ραπάνη φωτογράφο για την εξαιρετική δουλειά.

ΠΗΓΗ

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές2 λεπτά ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές2 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές4 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα6 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές8 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές10 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές11 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές1 ημέρα ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές1 ημέρα ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές1 ημέρα ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Exit mobile version