Συνταγές
Ελάτε να διασκεδάσουμε το κρύο – σούπα με μοσχαράκι και προζυμενιο ψωμί σήμερα..
Η Συνταγή είναι από Ρουλα Λυρου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΜΟΣΧΑΡΟΣΟΥΠΑ
Διαλεγουμε ενα τρυφερό κομμάτι κρέατος απο “ποντίκι” ή στηθοπλευρες…
Το κοβουμε κομμάτια και το αφηνουμε να πάρει μια βράση να φυγουν οι αφροί.
Το ξεπλενουμε καλά και την κατσαρόλα, ρινουμε 1 μεγαλο κρεμμύδι χοντροκομμενο λιγο λαδι και νερο και αφηνουμε να σιγο βράσει οσο χρειαστεί..
20 λεπτα πριν το τελος ριχνουμε τα λαχανικά μας(καροτο πατάτα και σέλινο)
Οταν βρασουν προσθετουμε μια κουταλιά κορν φλαουρ διαλυμένη στο χυμό 2 λεμονιων..
Αφηνουμε 2 λεπτά και ειναι έτοιμο..
ΨΩΜΑΚΙ ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΟ
Ζηταμε απο τον φουρναρη 2μιση κιλά αλεύρι χωριατικο για ψωμί. (στην περιοχη μας υπαρχει ενα πολυ ωραίο αλεύρι ΖΑΧΟΣ που το χρησιμοποιουμε χρόνια με ωραίο νόστιμο αποτέλεσμα)
Προσθετουμε μισο κιλο προζύμι (αν δεν έχουμε ζηταμε και απ’αυτο και κραταμε ενα κομματι ζυμης για την επομενη φορά. Αλλιώς βαζουμε ενα φακελακι μαγια ξερή) αλάτι 1 κουταλακι ζαχαρη και χλιαρό νερακι,( η ζυμη να κολαει λιγο στο χερι.)
Ζυμωνουμε 3-4 λεπτά σε λεκανη, σκεπαζουμε με μεμβρανη και αφηνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα σε ζεστο περιβαλλον.
Βαζουμε λιγο λαδι στον παγκο μας ζυμωνουμε παλι 3 λεπτά χωριζουμε καρβελακια και τα βαζουμε σε λαδωμενο ταψι νο 38.
Αφηνουμε σε ζέστη να φουσκώσει. Τρυπάμε με μαχαίρι λιγο και ψηνουμε 180 β αερα περιπου 1 ώρα και 10 λεπτά. Καθε 15 λεπτά ραντιζουμε με λιγο νερακι για να κάνει ωραία γυαλιστερή κορα…
Η απόλαυση της μαγειρικής δεν τελειώνει ποτέ! Καλή επιτυχία αν δοκιμάσετε να την φτιαξετε!!
Η Συνταγή είναι από Ρουλα Λυρου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.