Συνταγές
Εκμέκ κανταΐφι με άρωμα πορτοκάλι… ένα αριστούργημα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “ Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou-Χρυσές Συνταγές”
ΥΛΙΚΑ
450 γρ. Κανταΐφι
200 γρ. Βιταμ με βούτυρο (το λιωνουμε)
Σιρόπι….
650 γρ. ζάχαρη
600 ml νερό
Μισο κ.γ. κανέλα σκόνη
Χυμο από μισο πορτοκάλι
Κρέμα
3 αυγά
1 λίτρο γάλα φρέσκο ( ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα στο τέλος)
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες
Ξυσμα από 1 πορτοκάλι ή 10 σταγόνες αρωμα ζαχαροπλαστικής πορτοκάλι
Σαντιγί:
500 γρ. Φυτική σαντιγί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα φτιαχνουμε το σιροπι… Βάζουμε σε ενα κατσαρόλακι όλα τα υλικά και βράζουμε για 4′ …. Αφήνουμε λίγο να κρυωσει….
Ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι με τα δάχτυλα….το βάζουμε στρώνοντάς σε ενα πυρεξ…. δεν το πατάμε, το θελουμε αφράτο…. το περιχύνουμε με το λιωμένο βιταμ και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για 30′ περίπου να ροδίσει καλά….
Σιροπιαζουμε το ζεστο κανταΐφι με το χλιαρό σιροπι…. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως….
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 3 κούπες γάλα μαζί με τη βανίλια και τη ζάχαρη….
Χτυπάμε σε μπολ τα 3 αυγά ολόκληρα μέχρι να φουσκώσουν και ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα την μια κούπα γάλα που κρατήσαμε.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι….
Μόλις διαλυθεί καλά και γίνει το μίγμα κρεμώδες παίρνουμε λίγο λίγο από το καυτό γάλα και το ρίχνουμε στο μπολ.
Μετα Αδειάζουμε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα, το ξύσμα ή το αρωμα και σε μέτρια φωτιά βράζουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη, μέχρι να πήξει και να κάνει φουσκάλες. Αν στο τέλος δούμε ότι η κρέμα μας είναι αρκετά πηχτή θα ριξουμε λίγο ακόμα γάλα..( Η κατσαρόλα θα είναι εκτος φωτιάς)….
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το κανταΐφι και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει….
Χτυπάμε την σαντιγί μέχρι να σφίξει και μόλις παγώσει το γλυκό την βάζουμε από πάνω με σπάτουλα ή με κορνέ….
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης….
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “ Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou-Χρυσές Συνταγές”