Συνταγές
Δεν είναι τα κλασσικά τσουρέκια -είναι όμως απίστευτα αφράτα, σούπερ μυρωδάτα, εύκολα και απολαυστικά
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια (*μου πήρε 980 γρ κι επειδή το καναδέζικο είναι μόλις 900 γρ συμπλήρωσα με άλλο)
50 γρ φρέσκια μαγιά
220 γρ ζάχαρη
2 αυγά μεγάλα και 1 ασπράδι
530 ml γάλα (χλιαρό, 38 βαθμών) – (δηλαδή μισό λίτρο και 2 κ.σ επιπλέον)
70 ml σπορέλαιο ( 5 κουτ. σούπας)
60 γρ βούτυρο καλό, πολύ μαλακό
1 ½ κγλ μαχλέπι σκόνη
½ κγλ κακουλέ σκόνη (καρδάμωμο)
(Ή μόνο κακουλέ 1 ½ κ.γλ)
1 κ.γλ ξύσμα πορτοκαλιού
¾ κ.γλ αλάτι
Για επάλειψη 1 κρόκος χτυπημένος με 1 κ.σ γάλα
Εκτελεση:
Βάζω τα αυγά 10 λεπτά σε χλιαρό νερό για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Mαλακώνω το βούτυρο 20 δευτερόλεπτα στα μικροκύματα, κομμένο κομματάκια.
Χτυπάω ελαφρά τα 2 αυγά και το 1 ασπράδι.
Ζεσταίνω το γάλα και το δοκιμάζω στα χείλη να είναι ελαφρά ζεστό, όχι καυτό.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 40 βαθμούς, αντιστάσεις.
Σε πολύ μεγάλο μπολ (5λιτρο) θρυμματίζω τη μαγιά και ανακατεύω μέσα γάλα, ζάχαρη, μπαχαρικά,ξύσμα, λάδι, τα χτυπημένα αυγά και σταδιακά το αλεύρι και προς το τέλος το αλάτι.
Ζυμώνω μέχρι να έχω μια ελαστική ζύμη, περίπου 5 λεπτά. Αλείφω τη ζύμη με το βούτυρο σε δόσεις ζυμώνοντας να το πίνει κάθε φορά. Μόλις το απορροφήσει ζυμώνω με γροθιές και διπλώματα άλλα 5 λεπτά.
Η ζύμη θα είναι απαλή, ελαστική και δεν θα κολλάει στο μπολ.
Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη, σβήνω το φούρνο και το βάζω μέσα για 1 ώρα.Θα φουσκώσει μέχρι τα χείλη του μπολ.
Αδειάζω τη ζύμη στον πάγκο, τη ζυγίζω και την κόβω σε 20 κομμάτια, που τα ζυγίζω κι αυτά να έχουν το ίδιο βάρος για να ψηθούν ομοιόμορφα τα τσουρεκάκια.
Δουλεύω κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλάκι και τα σκεπάζω με μεβράνη για να μην ξεραθούν μέχρι να τελειώσω.
Κάθε μπαλάκι το ρολλάρω με τα χέρια σε ραβδί 25 εκατοστών που μετά το δένω κόμπο και γυρίζω προς τα μέσα τις άκρες του. (*Είναι η τεχνική που χρησιμοποιεί η Live kitchen στο youtube για τα τσουρεκάκια με κεφίρ)
Στο μεγάλο ταψί του φούρνου (ή και σε ταψί 25Χ35) στρώνω λαδόκολλα και αραδιάζω τα τσουρεκάκια.Σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω να φουσκώσουν 30 λεπτά. Στο μεταξύ προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις.
Περνάω τα σουρεκάκια με τον χτυπημένο κρόκο και πασπαλίζω με αμύγδαλο ή σουσάμι αν έχω.Ψήνω για περίπου 30 λεπτά.Αν παίρνουν πολύ χρώμα προς το τέλος, σκεπάζω το ταψί με λαδόκολλα.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.